Ministar: Ruski turisti će dolaziti u Crnu Goru

Crnogorski ministar inostranih poslova Srdjan Darmanović izjavio je danas da je siguran da će ruski turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i pored kampanje ruskih državnih medija kojom pokušavaju da ih odvrate od te turističke destinacije.

Darmanović je novinarima u Podgorici kazao da je „siguran“ da će ruski turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i da nesuglasice dve države oko NATO „neće ozbiljnije uticati“ na turizam.

„Sigurni smo da će i ruski, kao i drugi turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i na Jadransko more i da naše sadašnje političke nesuglasice sa Rusijom oko našeg članstva u NATO neće ozbiljnije uticati na ovu ekonomsku granu“, kazao je Darmanović komentarišući negativnu sliku Crne Gore u ruskim državnim medijima poslednjih dana.

On je podsetio da desetine hiljada ruskih turista svake godine poseti Crnu Goru i poručio da su oni bili, i da su i dalje dobrodošli.

Ruski državni mediji poslednjih dana emitovali su reportaže s porukom da turisti iz Rusije ne bi trebalo da dolaze u Crnu Goru koju opisuju kao zemlju koju „ruski biznis napušta“ i u kojoj „turizam nazaduje, a oslobodjeno mesto veoma brzo zauzima kriminal“.

„Zbog jačanja kriminala, čak ni sami Crnogorci ne savetuju svojim prijateljima da dolaze. Čiste plaže ovde su retkost. Povećanje kriminala i rast rusofobije neće povećati želju ruskih turista da je posete“, navodi se u nedavno emitovanom prilogu TV Rusija.

Prethodno je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prošle nedelje izjavio da Crna Gora ulaskom u NATO „žrtvuje“ ekonomske odnose sa Rusijom.

Zvanična Moskva protiv je širenja NATO na istok i ulaska Crne Gore u taj savez.

Medijska kampanja pojačana je poslednjih dana uoči odluke Senata SAD koji je početkom ove nedelje potvrdio da je saglasan da Crna Gora uskoro postane nova članica Alijanse i u očekivanju odluke crnogorske Skupštine o ratifikaciji protokola o članstvu u NATO.

Rusi su tokom poslednje decenije medju najbrojnijim turistima u Crnoj Gori i čine oko 30 odsto ukupnog broja gostiju.

Pretprodaja aranžmana pokazala je da je interes za Crnu Goru medju ruskim turistima porastao dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu, podaci su Turističke organizacije Rusije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike