U trendu

Ministar spoljnih poslova Makedonije: Otvorena teška pitanja u pregovorima s Atinom

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov ocenio je da je danas bila produktivna nova runda makedonsko-grčkih pregovora u Beču, o rešavanju spora oko naziva Makedonije.

„Razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima, o celom paketu. Mogu da kažem da smo napravili uslovni napredak. Kako idemo napred, dolazimo do težih pitanja“, rekao je Dimitrov posle razgovora sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom koji su trajali sedam sati.

Dimitrov je za makedonske medije rekao da u pregovorima, uz posredstvo medijatora UN Metjua Nimica, obe strane „imaju dosta za razmišljanje i za odmeravanje“ i istakao da su radili po logici šta je navažnije za jednu i za drugu stranu, i da se ide ka kompromisu.

„Zato i ne čudi što otvorenije i konkretnije koračamo ka rešenju, ima sva više teškoća koje izlaze na videlo. Radi se o veoma delikatnoj fazi i zato ne mogu da ulazim u detalje“, rekao je šef makedonske diplomatije.

Dodao je da je je načelno dogovoreno da se dva ministra s Nimicom najverovatnije ponovo sretnu već posle Uskrsa.  

Posrednik UN, Metju Nimic je posle sastanka s Dimitrovom i Kocijasom, rekao da postoji pozitivan napredak u pregovorima, ali da ostaju teška pitanja koja treba prevazići.

On je rekao da je je sastanak bio produktivan i da su „adresirana teška pitanja“, ističući da ga to navodi da bude optimista.

„Oba minstra su fokusirana na bolju budućnost, na stabilnost regiona i važnost dobrih odnosa izmedju dve zemlje, i imam nade da ćemo produžiti da radimo s tim pozitivnim pristupom“, rekao je Nimic u prisustvu dva ministra koji su kasnije održali zasebne brifinge za medije.

Istovremeno sa sastankom ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke, održan je i sastanak radnih grupa dva ministarstva na kojem se radilo na tekstu rešenja dvoipodecenijskog spora Atine sa Skopljem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar