U trendu

Ministarstva nauke Zapadnog Balkana učestvuju u programu EK

Ministarstva nauke šest država Zapadnog Balkana pripremila su i objavila izjavu o učešću u programu Evopske komisije „Horizont Evropa“, saopštio je danas Savet za regionalnu saradnju (RCC).

„Ne dovodeći u pitanje kriterijume izvrsnosti u odabiru svih projekata za ‘Horizont Evropa’, tražimo da ulaganja u istraživanja i inovacije budu ravnomerno geografski rasporedjena širom Evrope, uključujući Zapadni Balkan kao region u procesu pristupanja. Da bi se pomoglo u ispunjavanju obećanja o ‘deljenju izvrsnosti’, tražimo da se za ovaj instrument izdvoji 3 odsto“, navodi se u izjavi.

RCC navodi da je pozdravljen naglasak na inovacijama i upućen poziv da se obuhvate sve vrste inovacija, kako bi firme i istraživački centri širom Evrope mogli da koriste predvidjene instrumente za rast i otvaranje radnih mesta.

Konstatovano je dalje povećanja razlike u istraživanjima i inovacijama izmedju EU i Zapadnog Balkana, kao i da je prevazilaženje te razlike od ključnog značaja za nauku i obrazovanje zasnovano na istraživanjima.

Takodje, pozdravljen je naglasak u „Horizontu Evropa“ na veće ulaganje u istraživače i istraživačku infrastrukturu kao i na podsticanje prekogranične saradnje.

Navedeno je da je izvrsnost u nauci i istraživanjima „presudna za promenu modela rasta Zapadnog Balkana i prelazak na ekonomiju znanja i dodatne vrednosti zasnovanu na inovacijama“, koja bi bila konkurentnija u momentu ulaska regiona u EU, saopštio je RCC.

„Horizont Evropa“ je program za finansiranje istraživanja i inovacija, vredan 100 milijardi evra. On ima za cilj jačanje naučne i tehnološke baze EU tokom sedmogodišnjeg perioda (2021-2027), kako bi se podstakao razvoj inovacijskih kapaciteta i konkurentnosti i otvaranje radnih mesta u Evropi, ispunili prioriteti gradjana i održao evropski socio-ekonomski model i vrednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.