U trendu

Ministarstvo radi na uvođenju Bogoslovije u obrazovni sistem

PODGORICA – Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta, aktivno će učestvovati u integrisanju najstarije škole u Crnoj Gori, cetinjske Bogoslovije u obrazovni sistem Crne Gore.

To je saopšteno iz resora ministarke Vesne Bratić nakon njenog razgovora sa rektorom Bogoslovije Gojkom Perovićem, sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom i predstavnicima ove škole.

”Time bi jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori osnovana davne 1863. godine postala deo zvaničnog obrazovnog sistema Crne Gore i bila uvažena i pomognuta od državnih institucija”, kazala je Bratić.

Ona, naime, smatra da je to logičan potez.

“Ako imamo u vidu da u Crnoj Gori više od osamdeset odsto građana jesu vernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, više je nego logično da se cetinjska Bogoslovija akredituje i ostvari sva zakonska prava i status koji joj pripada, a koji do sada nije imala”, poručila je ona.

Rektor Bogoslovije Gojko Perović izrazio je zadovoljstvo zbog spremnosti ministarke da učestvuje u aktivnom dijalogu i da se angažuje da ta škola postane deo zvaničnog školskog sistema Crne Gore.

On je kazao da iz Bogoslovije ne traže ništa više od statusa koji ima islamska škola “Medresa” u Crnoj Gori kao i da Bogoslovija do sada nije imala nikakvu pomoć od državnih organa.

“Mi ćemo u budućem periodu raditi na usklađivanju našeg programa sa važećim školskim programom kako bismo što lakše integrisali našu školu u crnogorski obrazovni sistem”, kazao je on.

Predstavnici Ministarstva i Bogoslovije su iskazali spremnost da u budućnosti još čvršće sarađuju kako na prevazilaženju ovog, kako su rekli, inicijalnog problema tako i na unapređenju svih mogućih oblika saradnje, penela je RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.