U trendu

Ministarstvo:Vraćanje statusa opštine Sutomoru neisplati

BAR – Crnogorsko Ministarstvo javne uprave tvrdi da bi se na eventualnom referendumu o vraćanju statusa opštine Sutomoru izjašnjavali i građani Bara, ali napominje da je formiranje novih opština neracionalno.

Iz Ministarstva javne uprave za portal CDM navode da, u skladu sa zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, na eventualnom referendumu o inicijativi da se mesna zajednica Sutomore administrativno izdvoji iz Opštine Bar, kojoj je pripojena 1956. godine, treba da se izjasne i građani Bara.

Iz Saveta za vraćanje statusa opštine Sutomoru kažu da su dobili neophodnu saglasnost i mišljenje resornih ministarstava i uprava u vezi s njihovom inicijativom.

U Ministarstvu javne uprave to demantuju, navodeći da je ministarka Suzana Pribilović na sastanku s predstavnicima podnosilaca inicijative jasno istakla da je formiranje novih opštna neracionalno jer zahteva dodatno zapošljavanje u administraciji, a samim tim i povećanje javne potrošnje.

Kako napominju u tom resoru, u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, dostavljanjem mišljenja Ministarstva javne uprave podnosiocu inicijative ispunjeni su preduslovi da Inicijativa za teritorijalnu promenu i mišljenje ministarstva budu prosleđeni Skupštini opštine Bar koja je nadležna za to pitanje.

Sutomore je imalo status opštine do 1956. godine, kada je pripojeno Baru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.