U trendu

Ministri EU za odustajanje od referenduma u RS

Šefovi diplomatija Evropske unije će danas u Briselu razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini i „ide se ka tome da se postigne dogovor o odustajanju od referenduma u Republici Srpskoj“, izjavila je danas hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić.

Pusić je uoči ministarskog zasedanja EU ocenila da bi održavanje referenduma u RS „za posledicu imalo odustajanje od ustava BIH i svega drugog što je doneo Dejton“.

„A rušenje svega toga na pitanju zakona oko pravosuđa bi bilo preterano“, istakla je Vesna Pusić dodajući da će u žiži ministarske rasprave EU biti da BiH i Republika Srpska potpišu sporazum o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH.

„Zato ne vidim drugo rešenje već da se od toga odustane i da BiH preusmeri na put ka EU“, dodala je ona.

Na opasku novinara da Bosna, mada je nedavno potpisala sporazum s EU o pokretanju evropskih reformi i formiranju koordinacionog mehanizma u tu svrhu i dalje ne napreduje na putu ka EU, Vesna Pusić je uzvratila da „postoje prepreke koje su mogle da se pretpostave i to pregovorima treba prevazići“.

Zamoljena da kaže da li je realno očekivati da, kako obećava predsedništvo BiH, za najviše dve nedelje bude uspostavljen koordinacioni mehanizam RS i bošnjačko-hrvatske federacije za sprovođenje reformi i uslova približavanja EU, hrvatska ministarka je odgovorila da je „sigurna da će se to dogoditi, da li baš za dve nedelje, ali će se postići“.

Bez obzira šta čine i nameravaju političke elite u BiH, većina građana želi napredak ka EU, dodala je hrvatska ministarka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar