U trendu

Ministri odbrane Centralne Evrope o izbegličkoj krizi

Ministri odbrane zemalja članica inicijative Odbrambena saradnja Centralne Evrope (CEDC), medju njima i ministar odbrane Srbije Zoran Djordjević, razgovaraće u ponedeljak i utorak, 7. i 8. novembra u austrijskom Frauenkirhenu i u Sarajevu o saradnji u rešavanju izbegličke krize, saopštilo je ministarstvo odbrane Austrije.

Na sastanku će učestvovati i ministri odbrane Austrije, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Madjarske, Makedonije, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Cilj sastanka je saradnja svih članica u savladavanju migrantske i izbegličke krize i u tom svetlu pružanje podrške zemljama Zapadnog Balkana. Ministri će razmotriti razvoj izbegličke krize, bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu i teme iz oblasti jedinstvene bezbednosne i odbrambene politike, navodi se u saopštenju.

Prvi deo konferencije biće održan 7. novembra u Frauenkirhenu, u austrijskoj pokrajini Burgenland (Gradišće), a ministri će razgovor idućeg dana nastaviti u Sarajevu. Kako navode austrijski mediji, posetom Sarajevu treba da bude pružena i simbolična podrška evropskoj misiji Eufor u BiH, koja će biti i jedna od tema razgovora.

Austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskozil izjavio je nedavno za austrijske medije da broj migranata grčkim ostrvima kontinuirano raste i da izostaje dogovoreno vraćanje migranata  u Tursku, a sporazum Evropske unije i Turske o izbegličkom problemu „tako ne može da funkcioniše“.

Doskozil je rekao da dogovor s Turskom treba samo da bude „premošćenje“ dok EU ne bude u stanju da sama efikasno štiti svoje spoljne granice i zauzda priliv izbeglica, i da bi sa sastanka mogao biti upućen i poziv EU da izdašnije finansira zaštitu svojih granica. On je naglasio da preostaje sve manje vremena za to.  

Sa sastanka CEDC, po njegovim rečima, treba da bude upućen jasan signal da se zemlje Evrope pripremaju za trenutak kada će Turska i konačno odustati od sporazuma. „Naš prioritetni cilj treba da bude smanjivanje broja izbeglica“, rekao je Doskozil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar