U trendu

Mitropolija u Zagrebu demantovala biskupa Vlada Košića

ZAGREB – Mitropolija zagrebačko-ljubljanska demantovala je tvrdnje Sisačke biskupije da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve svojim nedolaskom bojkotovali ekumensko slavlje Molitvene osmine za jedinstvo hršćana, uz objašnjenje da na njega nisu bili ni pozvani.

„Sisački paroh nije dobio poziv, ni u pismenoj ni u usmenoj formi“, saopštila je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, negirajući na taj način izjavu biskupa Vlade Košića na misi za jedinstvo hršćana u sisačkoj katedrali, u subotu, prenela je Hina.

Na misi su, uz Košića, učestvovali biskup Evangeličke crkve Branko Berić, sveštenik Makedonske pravoslavne crkve protojerej stavrofor Kirko Velinski, pastorica Evangeličke Crkvene opštine u Kutini Elina Braz de Almeida…

Košić, inače, poznat po svojim izraženo desnim ekstremističkim stavovima, je obraćajući se prisutnika tvrdio da će se „neko upitati kako to da nema predstavnika SPC-a na toj molitvi“, te da se sisački parosi nisu odazvali na molitvu iako ih je, kako je rekao, zvao poverenik, kao i da isto tako nijedan predstavnik pravoslavne crkve nije došao na molitvu za jedinstvo hršćana u Kutinu.

„Neko će upitati kako to da nema predstavnika SPC-a na ovoj molitvi? Nije bio nikog ni u sredu u Kutini kod evangelika, premda smo čekali paroha stupovačkog i čak smo zbog njega menjali termin. I sisački parosi se ne odazivaju premda ih je naš poverenik zvao. Ako su oni solidarni sa svojim vođama koji se služe lažima u odnosu prema nama, naš se ekumenski dijalog ne može nastaviti u iskrenosti i hršćanskoj ljubavi sve dok – rekao bih simbolično – Srbi usred Beograda ne postave spomenik Alojziju Stepincu jer je on spasio hiljade srpske dece u Drugom svetskom ratu“, rekao je Košić.

Dodao je da istinu treba priznati.

„Svakako nije hršćanski govoriti jedno, a misliti drugo, slikati se zajedno i grliti, a nastaviti sa širenjem neistina o Katoličkoj crkvi. Eto, to je na žalost naša situacija danas u Hrvatskoj“, rekao je, između ostalog, Košić.

O navodnom bojkotu predstavnika SPC-a saopštenjem se nakon mise oglasila i Sišačka biskupija.

Iz te biskupije su naveli da je svečanost u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa protekla bez predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koji su, kako su ustvrdili, uprkos pozivu, bojkotovali zajedničku molitvu.

Iz Mitropolije zagrebačko-ljubaljanske poručili su da „ne razumeju iz kojeg izvora Košić crpi potrebu i energiju za kontinuirani verbalni napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar