U trendu

Mitropolit nekanonske CPC traži novac za opstanak

PODGORICA – Samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo objavio je apel i dva žiro računa, za zemlju i dijsporu, u kojem poziva, kako kaže, Crnogorce i Crnogorke da finansijski pomognu tu versku organizaciju.

U apelu, koji je objavio portal RTCG, Mihailo kaže da su u teškoj finansijskoj situaciji, što dovodi u pitanje njihovo postojanje.

Ukazuju na težak položaj u kojem se nalaze od osnivanja krajem oktobra 1993. godine.

Nastali u vreme apsolutne vlasti DPS-a Mila Đukanovića u nameri da oni budu zvanična crnogorska crkva, a da SPC bude oteta imovina i proterana sa crnogorske teritorije, Mihailo optužuje bivšu vlast da im za to nije dala punu podršku.

„U međuvremenu, većinu je upisala u vlasništvo Srpske paravoslavne crkve. Namerno je godinama odbijala da nam dodeli plac za izgradnju crkve u Baru i odugovlačila je s dodelom placa za izgradnju saborne crkve u Podgorici“, naveo je Mihailo.

Ni nova vlast im nije po volji jer, kako kaže, ne pokazuje nameru da im pomogne u izgradnji crkvenih objekta.

Kaže i da je tu crkvu bivša vlast Mila Đukanovića „pomagala tek od 2007. godine, i to mizernim iznosom od 4.200 evra mesečno“.

„Istovremeno, rušila nam je autoritet na sve moguće podle i neljudske načine. U tome su bili uključeni mnogi crnogorski kulturni, javni i politički delatnici, tako da nam je podrška javnosti od 35,4 odsto 2004. srušena na 12 odsto 2020. godine. Cilj joj je bio da u konačnici ukloni CPC sa duhovne scene u korist takozvane Pravoslavne crkve, kakve nikada nije bilo i nikad neće biti…“, naveo je, između ostalog, Mihailo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.