MK: Ivanovu prekršajne prijave zbog postavljenja u vojsci

SKOPLJE – Antikorupcijska komisija Severne Makedonije podnela je dve prekršajne prijave protiv odlazećeg predsednika države Đorđa Ivanova zbog postavljanja generala u vojci Severne Makedonije nakon raspisivanja predsedničkih izbora, prenosi portal a1on.

Tokom današnje sednice komisije, oni su saopstili da se prvi slučaj odnosi na unapređenje Vaska Gjurčinovskog u čin general potpukovnik iz general major. Prema navođenju Antikorupcijske komisije, predsednički ukaz je bio donet 25. februara, pri čemu u procesu unapređenja pomenutog starešina u viši čin nisu bili ispoštovani odredbe Zakona o službi u vojsci.

“Ministarstvo odbrane sprovodi postupak o unapređenju i daje predloge predsedniku Republike, što u ovom slučaju, kako je navedeno u odgovoru Ministarstva odbrane, nije urađeno”, navodi se u predmetu komisije.

Iz Ministarstva dodaju da je Ukaz o unapređenju donet jedan dan nakon što su raspisani predsednički izbori, odnosno 8. februara, period u kome prema zakonu ne mogu da se preuzimaju takve aktivnosti.

Takođe, 25. februara predsednik države ukazom je postavio Orceta Jordeva i Besnika Eminija na formacijske pozicije u vojci Republike Severne Makedonije.

„U sva tri slučaja reč je o postavljanju starešina na formacijska mesta generala, na osnovu čega od dana donošenja Ukaza od strane predsednika Republike i njihovog sprovođenja, pomenutim starešinama će biti isplaćivana povečana plata, viša od redovnih mesečnih primanja koji su dobijali pre donošenja i izvršenja ukaza, što je zabranjeno tokom izbornog perioda“, zaključuju iz Antikorupcijske komisije.

(Tanjug)

Napišite komentar