MKD: Ivanov nije prisustvovao podizanju NATO zastave

SKOPLJE – Makedonski predsednik Đorđe Ivanov danas nije prisustvovao svečanoj ceremoniji povodom podizanja NATO zastave ispred zgrade vlade u Skoplju, prenosi TV Telma.

Iz kabineta predsednika najpre je bilo saopšteno da on nije dobio pozivnicu, a kasnije su potvrdili da je stigla, ali sa zakašnjenjem.

Na te navode nije bilo komenatara iz makedonske vlade, osim tvrdnje da je Ivanov bio uredno pozvan, kao i svi ostali predstavnici vlasti i diplomate.

Ivanov je prošle nedelje „čestitao“ građanima Makedonije potpisivanja Protokola o prijemu Makedonije u NATO, uz opasku da je taj primej „koštao“ državu i građane odustajanje od ustavnog imena, nacionalnog identita i makedonskog jezika.

Ivanov je, inače, prošle godine odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu Prespanskog sporazuma, što je bio uslov za učlanjenje u NATO.

Današnjoj ceremoniji podizanja zastave NATO, osim Ivanova, nisu prisustvovali ni lideri najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski i najveće albanske stranke u Makedoniji DUI Ali Ahmeti, kao ni poglavar Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop Stefan i bivši predsednik države Branko Crvenkovski.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike