U trendu

MKD: NATO zastava se vijori ispred vlade

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da je Severna Makedonija uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka vrati na glavni autoput ka Evropi.

Zaev je, tokom svečane ceremonije podizanja zastave NATO ispred makedonske vlade, istakao da je njegova otadzbina sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

„Danas podižemo zastavu NATO, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje budućnost, ne samo naše generacije, već i budućih pokolenja. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije“, rekao je makedonski premijer.

Kako je Zaev istakao, njegova zemlja je uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka, gde je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi.

„U periodu koji sledi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj“, rekao je on.

Zaev je ocenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva koji određuje svoju budućnost.

Makedonski premijer je naglasio da se u sledećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, te da niko više neće da je blokira spolja.

Makedonija je potpisivanjem Sporazuma iz Prespe sa Grčkom promenila svoje ustavno ime u Republika Severna Makedonija i na taj način je razrešila decenijski spor koji je imala vlastima u Atini.

Spor oko imena sa Grčkom bio je ključna barijera na putu sada već Severne Makedonije ka NATO i EU.

Sa Prespanskim sporazumom vlasti u Skoplju su se obavezali da će promeniti ustavno ime države u Severna Makedonija, dok su se vlasti u Atini obavezali da će odblokirati prijem Severne Makedonije u NATO i omogućiti integraciju države u EU.

(Tanjug)

Napišite komentar