U trendu

MKD: Uklanja se ograda oko Vlade iz vremena Gruevskog

SKOPLJE – U Skoplju je danas počelo uklanjanje metalne ograde isped makedonske vlade, kako bi ceo javni prostor oko vladinih zgrada bio dostupan građanima, izjavio je portparol makedonske vlade Vlado Bošnjakovski.

„Ograda će biti odložena u depo i neće se trošiti pare građana za njeno uklanjanje, već će biti korišceni unutrašnji vladini resursi“, istakao je Bošnjakovski.

Kako podseća Asošiejted pres, uklanjenje ove ograde bilo je jedno od obečanja aktuelnog premijera Zorana Zaeva u predizbornoj kampanji 2016. godine.

Ograda je bila deo projekta „Skoplje 2014“ koji je bivša vlast na čelu s Nikolom Gruevskim započela pre osam godina. Projekat je obuhvatao preoblikovanje centra glavnog grada zgradama, spomenicima i statuama u grandioznom i neoklasičnom stulu.

Ceo projekat bio je osmišljen da ojača nacionalni identitet i stvori vezu sa antičkom Makedonijom.

„Ograda je postavljena tokom snažnih političkih nemira u 2015. godini i ona je praktično služila da se antivladini demonstranti drže dalje od kompleksa vlade“, ističe Asošijejted pres.

Struktura od livenog gvodža koštala je 700. 000 evra. Betonski stubovi sada neće biti uklanjani, jer, kako je rekao portparol vlade Bošnjakovski, njihovo otklanjanje košta previše, „a Vlada nema nameru da troši dodatne pare kako bi ispravljala greške bivše vlade“.

(Tanjug)

Napišite komentar