U trendu

MKD: Zaev i Dimitrov neće odgovarati za veleizdaju

SKOPLJE – Skopsko tužilaštvo je odbacilo prijavu Svetskog makedonskog kongresa protiv premijera Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova za veleizdaju, prenosi a1on.mk.

Tužilac je konstatovao da u aktivnostima tokom potpisivanja Sporazuma sa Grčkom ne postoji zavera za veleizdaju ili druga krivična dela, pa samim tim ne postoje ni elementi za krivično delo-udruživanje zbog neprijateljske aktivnosti.

Javni tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva u Skoplju je doneo rešenje kojim se odbacuje krivična prijava koju je podneo Svetski makedonski kongres prošle godine protiv Zaeva i Dimitrova za više krivična dela – „povreda ugleda države, ugleda makedonskog naroda i pripadnika zajednice, veleizdaju, ugrožavanje nezavisnosti, udruživanje zbog neprijateljske aktivnosti, nesavesno vršenje službe i samovlašće“.

Kako su tada naveli iz Svetskog makedonskog kongresa, ova dela su izvršena tokom postizanja Prespanskog sporazuma sa Grčkom, jer su postupili suprotno ustavnim obavezama da zaštite ustavni poredak i suverenitet, dok su sa promenom identiteta nacija ugrozili unitarnost i nezavisnost države i doveli je u poziciju potčinjenosti ili zavisnosti u odnosu na drugu državu.

Nakon proučavanja navoda u prijavi, nadležni tužilac je utvrdio da u aktima za koje su optuženi makedonski premijer i ministar spoljnih poslova ne postoje bitni elemente za krivično delo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar