U trendu

Mogerini: Vrata EU otvorena za Crnu Goru i čitav region

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je večeras u Podgorici da su vrata Unije otvorena za Crnu Goru i za čitav region.

Obraćajući se poslanicima Skupštine Crne Gore, Mogerini je pozvala političke aktere da sprovedu neophodne reforme i osiguraju mir i napredak na Balkanu.

„Ova generacija ima odgovornost. Sada je trenutak da se sprovedu reforme i vreme da se osigura mir i napredak na Balkanu“, poručila je Mogerini na posebnoj sednici Skupštine Crne Gore – koju je bojkotovala kompletna opozicija.

Ona je apelovala na vlasti i opoziciju u Crnoj Gori da ne dozvole da se reformama i napretku ispreči „neka politička borba“.

Mogerini je rekla da je „inkluzivni politički dijalog od ključnog značaja“ i da sve strane moraju raditi svoj deo posla.

Ona je ocenila da je ostvaren napredak u čitavom regionu, ali je i ukazala da su regionalna stabilnost i rast i dalje osetljivi, kao i da se mladi ljudi i dalje suočavaju s poteškoćama.

Mogerini je ukazala da je rešenje za mnoge probleme u reformama koje vode ka EU i ujedinjenju jer je, kako je navela, EU fokusirana na rast, razvoj i demokratiju.

Ona je pohvalila napredak Crne Gore ka EU i ocenila da ta zemlja predvodi proces integracija u regionu.

Kako je navela, EU je stalo do Crne Gore i do drugih država Balkana i vrata Unije su otvorena za čitav region.

Mogerini je večeras posetom Podgorici započela turneju u regionu. Ona se sastala i sa najvišim državnim zvaničncima Crne Gore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.