U trendu

Mogerini: Zapadni Balkan je spoljnopolitički prioritet EU

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku izjavila je danas u Ljubljani da je Zapadni Balkan medju prioritetima spoljne politike EU.

Mogerini je na sastanku s tri parlamentarna odbora slovenačkog parlamenta rekla da proširenje Unije na Zapadni Balkan nije medju popularnim temama medju nekim članicama, ali da ona misli da je to ključno za bezbednost i ekonomski razvoj EU.

„Za mene je od suštinskog značaja da zapadnobalkanska šestorka, svi naši partneri na Zapadnom Balkanu, naprave toliko značajne i jasne korake ka članstvu u EU – i ovde pažljivo biram reči – da taj proces bude nepovratan za njih i za nas“, rekla je Mogerini.

Mogerini je rekla da je ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU povezan sa završetkom projekta integracije EU.

„Običlno o tome ne govorim kao i proširenju. Za mene je to završetak projekta integracije EU, zato što je Balkan deo Evrope. Oni treba da budu delovi EU“, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je rekla da je drugi prioritet sada bezbednost i odbrana na nivou EU.

„Prošle godine smo ostvarili veći napredak u unapredjenju odbrambene saradnje EU nego u prethodnim decenijama. To je bilo u samim korenima integracionih procesa EU“, rekla je Mogerini, koja je prethodno učestvovala na Bledskom strateškom forumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.