U trendu

Moskva od Hrvata traži gradnju nosača aviona?

Splitsko brodogradilište Brodosplit dobilo je upit iz Moskve da za rusku mornaricu izgrade nosač aviona, piše Slobodna Dalmacija i dodaje da je sa tim bila upoznata prethodna vlada Zorana Milanovića, ali i da nije poznato da li je takav upit poslat na još neku adresu.

Pozivajući se na svoja saznanja iz više izvora, ovaj splitski dnevnik navodi da je pismo iz Moskve u najkraćem sadržavalo pitanje:“Možete li za rusku mornaricu da izgradite nosač aviona“?

Ako se, piše list, stvarno analizira stanje ruske ratne mornarice, odmah se vidi da je uprkos pričama o „globalnoj sveprisutnosti“ njenih brodova, mornarica Vladimira Putina zastarela eskadra.

Uprkos velikoj vatrenoj moći, ona nije sposobna da obezbedi podršku spoljnoj politici Kremlja u prekomorskim zemljama. To mogu samo nosači aviona, ali ih ruska brodogradilišta danas ne mogu da izgrade.

S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a koje je primilo Odelenje prodaje Brodosplita, bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše vlade Zorana Milanovića.

Ti ministri bili su zainteresovani da, za takav hrvatsko-ruski aranžman, ponude i vladine finansijske garancije. Bilo je zamišljeno, može se čuti, da se projekat predstavi lično ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

I Josip Jurišić, portparol Uprave Brodosplita, potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji postojanje zanimljivog zahteva. Ali, kako se priča dalje od zahteva ipak nije razvila, u škveru nisu hteli dodatno da komentarišu.

Osnovni nacrt nastao bi na stolu „Nevskog projektno-konstruktorskog biroa“ koji sada razrađuje tri vrste novih nosača.

Nije isključeno da je još neko evropsko brodogradilište dobilo pitanje o mogućnostima izgradnje ruskog nosača aviona, kakvo je stiglo u Split.

Francuzi su izgradili dva nosača helikoptera „Vladivostok“ i „Sevastopolj“, ali ih nisu isporučili zbog ruske agresije na Ukrajinu. Kako je biznis ipak samo biznis, Pariz je Moskvi platio velike ugovorne penale (preko milijardu evra) zbog neisporuke brodova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.