U trendu

Most daje šansu HDZ-u

Most nezavisnih lista danas je doneo odluku da pruži novu šansu u pregovorima o formiranju vlade desnoj koaliciji okupljenoj oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), iako je lider stranke Božo Petrov sinoć izjavio da su vrata za HDZ zatvorena i da nastavlja pregovore samo sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Poslanik Mosta Miro Bulj izjavio je novinarima posle sednice Nacionalnog veća da je veće jednoglasno odlučilo da pruži novu šansu HDZ, kao što je u više navrata bila pružena i SDP.

On je naglasio da su jedini ciljevi Mosta reforme i boljitak zemlje, za šta žele konsenzus svih strana. Posle ove odluke, na ranije zakazani sastanak u Most su došli predstavnici SDP.

Do novog preokreta u pregovorima došlo je ni 24 sata od kada je lider Mosta Božo Petrov izjavio da su vrata za HDZ zatvorena, jer nisu pristali na uslove Mosta o formiranju tripartitne vlade koju bi vodila nestranačka osobaili predstavnik Mosta. On je rekao da razgovore o formiranju vlasti nastavlja samo s levom koalicijom SDP premijera Zorana Milanovića.

Posle tog sastanka, koji je posle 15 minuta napustio lider HDZ Tomislav Karamarko, Milanović i Petrov su izjavili da očekuju da će ime mandatara biti poznato do utorka, a Milanović je rekao da to sigurno neće biti on.

Milanović je naglasio da će pokušati da do utorka uveri predstavnike Mosta da mandatar bude Petrov, a ne neka nestranačka osoba.

Šef desne koalicije Tomislav Karamarko danas je rekao da se uoči trojnog sastanka u Mostu čuo s liderom SDP koji je, kako je rekao, ostavio utisak da neće pristati na zahteve Mosta, ali je posle na sastanku postupio suprotno tome i pristao na sve što je Most tražio.

Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlasti u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta. Lideri stranaka morali su o tome da se izjasne do trojnog sastanka u subotu u 19 časova.

I SDP i HDZ su nekoliko puta menjali stavove kada je reč o zahtevima Mosta koje su nekoliko puta odbijali, pa prihvatali. Obe stranke najpre su odbile zahteve Mosta. Kada je SDP prošle subote na glavnom odboru odbio zahtev Mosta, HDZ je uslovno pristao, pa je desna koalicija ostala u pregovorima s Mostom i korak bliže dogovoru o koaliciji bez SDP.

Lider SDP Zoran Milanović potom je neočekivano ponudio nastavak pregovora i predložio Petrova za mandatara i time se ponovo vratio u pregovore.

Most je najveće iznenađenje izbora koji su održani 8. novembra i bez te stranke nije moguće formiranje vlasti. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.