U trendu

Most oštro napao premijera Hrvatske, tvrdi da on štiti Todorića

Poslanik Mosta u Saboru Hrvatske Nikola Grmoja oštro je danas kritikovao premijera Andreja Plenkovića koga je optužio da štiti „gazdu“ – kako se u javnosti naziva vlasnik posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor, Ivica Todorić.

„Premijer Plenković je pre nekoliko dana bio upoznat s informacijama do kojih smo došli i zbog kojih smo tražili smenu ministra finansija Zdravka Marića. Došao je iz Agrokora na mesto ministra finansija, i poreski nadzor za godinu i po nije ušao u taj koncern vredan 50 milijardi kuna, a zbog tri kune viška u blagajni se terorišu ugostitelji“, rekao je Grmoja u govoru u Saboru.

On je precizirao da, po informacijama Mosta, poreska kontrola u Agrokor nije ušla još od 2007. godine.

Zbog svega toga, rekao je Grmoja, Most – manji koalicioni partner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), nije mogao da podrži Marića čiji je opoziv zbog uloge u Agrokoru tražila opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

„O kakvim institucijama pričamo? O kakvoj državi pričamo? Je li to Hrvatska za kakvu su se branitelji borili? Hrvatsku, koja je ‘gazdin’ feud?“, upitao je Grmoja i podsetio na Marićevu izjavu da nije bilo pokazatelja za vanredno stanje u Agrokoru, iako se posle toga dogodila „najveća finansijska kriza u istoriji Hrvatske“.

Grmoja je rekao da je premijer trebalo da štiti zakonitost, ali da je on „odlučio da štiti ministra finansija i ‘gazdu’, a da smeni ministre koji rade posao“. Po njegovim rečima, trojica smenjenih ministara iz Mosta napustiće svoje pozicije tek kada u Saboru bude 76 glasova poslanika za njihovu smenu.

„Nećemo dopusti da premijer ugrožava stabilnost Hrvatske“, rekao je Grmoja koji je jedan od najuticajnijih Mostovaca.

Most je na početku sednice Sabora zatražio pauzu zbog, kako je obrazloženo, novih informacija koje će „uzdrmati politički sistem zemlje“ i pokazati da institucije ne funkcionišu.

Predsednik poslaničkog kluba HDZ Branko Bačić odgovorio je Grmoji da je Poreska uprava autonomna državna institucija koja mora da bude lišena političkog uticaja. On je upitao Grmoju odakle mu podaci o poreskoj kontroli i dodao da svi ministri od 2007. treba da odgovore gde su bili ako je tačno da od 2007. nije bilo poreke kontrole u Agrokoru.

On je, međutim, mnogo ozbiljnijom ocenio izjavu smenjenog ministra unutrašnjih poslova Vlahe Orepića iz Mosta koji je jutros pozvao „narod da odmah reaguje“ zbog razrešenja Mostovih ministara. Bačić je ocenio da je to „udar na ustavni poredak“ i pozvao lidera Mosta Božu Petrova da ga isključi iz stranke.

On je takodje odbacio tumačenja Mosta da je ministar razrešen kada mu Sabor izglasa nepoverenje, rekavši da do razrešenja dolazi kada nekom ministru premijer iskaže nepoverenje.

Hrvatsku potresa politička kriza pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković u četvrtak iznenada smenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opoziciona Socijaldemokratska partija.

Predsednik Sabora Božo Petrov iz Mosta najavio je danas da će se o Marićevom opozivu raspravljati u sredu, 3. maja. Glasanje o Mariću biće prvi test za premijera da pokaže da li je uspeo da dogovori novu parlamentarnu većinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar