U trendu

Most postigao saglasnost oko kandidata za premijera

Predsednik Mosta Božo Petrov izjavio je danas da se ta stranka usaglasila o kandidatu za premijera, ali da će s imenom izaći u javnost pošto se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) izjasni o ponudi za povratak u pregovore.

Most nezavisnih lista ranije danas je doneo odluku da pruži novu šansu u pregovorima o formiranju vlade desnoj koaliciji okupljenoj oko HDZ, iako je Petrov sinoć izjavio da su vrata za HDZ zatvorena i da nastavlja pregovore samo sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

HDZ ima rok da se izjasni do ponedeljka u 16.00 časova, a prema nezvaničnim informacijama, o tome će odlučivati predsedništvo stranke.

Lider SDP Zoran Milanović koji se danas ponovo sastao s liderom Mosta, nije hteo da komentariše ponudu Mosta HDZ rekavši da treba sačekati do sutra.

Do novog preokreta u pregovorima došlo je ni dan pošto je lider Mosta izjavio da su vrata za HDZ zatvorena, jer nisu pristali na uslove Mosta o formiranju tripartitne vlade koju bi vodila nestranačka osoba ili predstavnik Mosta. 

On je rekao da razgovore o formiranju vlasti nastavlja samo s levom koalicijom SDP premijera Zorana Milanovića.

Po završetku sastanka koji je posle 15 minuta napustio lider HDZ Tomislav Karamarko, Milanović i Petrov su izjavili da očekuju da će ime mandatara biti poznato do utorka, a Milanović je rekao da to sigurno neće biti on.

Milanović je naglasio da će pokušati da do utorka uveri predstavnike Mosta da mandatar bude Petrov, a ne neka nestranačka osoba.

Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlasti u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta.

I SDP i HDZ su nekoliko puta menjali stavove kada je reč o zahtevima Mosta koje su nekoliko puta odbijali, pa prihvatali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar