U trendu

Mostu četiri ministarstva i dvogodišnje upravljanje Saborom

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković potvrdio je danas da je Most prihvatio ponudu njegove stranke o formiranju vlade i ocenio da je reč o pravičnoj podeli resora koja reflektuje izborni rezultat.

„Mislim da je to dobro i da je to potvrda ispravnog pristupa HDZ i Mosta u pregovorima“, rekao je Plenković novinarima po dolasku u sedište HDZ u Zagrebu.

On je objasnio da ponuda HDZ, koju je sinoć prihvatilo Nacionalno veće Mosta, podrazumeva četiri ministarska mesta u novoj vladi za Most, s tim da će jedan od ministara ujedno biti i potpredsednik Vlade, dok će mesto predsednika Sabora biti rotirajuće, odnosno prve dve godine predsednik će biti iz Mosta, a potom iz HDZ.

„Što se tiče rotirajućeg mesta predsednika Sabora, to je novina za Hrvatsku, ali ne i u drugim zemljama i Evropskom parlamentu“, dodao je Plenković.

On nije želeo da govori o kadrovskim rešenjima u budućoj vladi. „Polako, danas je druga tema“, odgovorio je Plenković na pitanje novinara o sastavu vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.