U trendu

MPC: Da Zenka dokaže da je ministarstvo pozivalo Crkvu

PODGORICA – Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je danas da nikada nije dobila poziv, niti je poziv dobila neka druga eparhija SPC u Crnoj Gori, od Minisarstva za ljudska i manjinska prava za učešće u raspravi o Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti.

Resorni ministar, Memhed Zenka, izjavio je ranije da Mitropolija nije spremna da sarađuje sa njegovim ministarstvom na pripremi Nacrta zakona o slobodi veroispovijesti.

„Zenka je svesno i drsko više puta obmanuo javnost, jer Ministarstvo nikada nije uputilo poziv MCP, kao ni drugim eparhijama naše Crkve u Crnoj Gori, da učestvuju u pripremi Nacrta zakona o slobodi veroispovijesti“, navodi se u saopštenju.

MCP je pozvala ministra Mehmeda Zenku da javnosti pruži na uvid dokaz da je takav poziv uputio Mitropoliji i da je odbijen.

„Naprotiv, Mitropolija i ostale eparhije SPC su godinama javno, kao i neposredno prilikom susreta sa Zenkinim prethodnikom ministrom Suadom Numanovićem, tražile da delegiraju svoje predstavnike u Radnu grupu na isti način i u istom obimu prava kao i svi drugi zainteresovani subjekti“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Mitropolija ni posle tri godine od završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi veroispovijesti nije dobila odgovore na primedbe i predloge, koji su blagovremeno dostavljeni Ministarstvu.

„Umesto da prestane da postupa diskriminatorno prema pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i konačno počne da postupa civilizovano i nepristrasno, poštujući ljudska prava svih, pa i sveštenstva, monaštva i vernika, Zenka javno iznosi brutalne neistine“, naveli su iz MCP.

Oni su ponovili da Zenka nikada nije tražio prijem i sastanak sa MCP i njenim predstavnicima bilo kojim povodom, pa ni povodom izrade novog zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.