U trendu

MUP Crne Gore: Sačuvaćemo mir i bezbednost na Cetinju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je danas da su postupili u skladu sa svojim nadležnostima povodom objave na društvenim mrežama, u kojoj se preti ubistvima na Cetinju, i navelo da će sačuvati mir i bezbednost.

U Crnoj Goru su pojačene tenzije uoči najavljenog ustoličenja mitripolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija u Cetinjskom manastiru.
Na društvenim mrežama juče se pojavio snimak muške osobe koja preti ubijanjem i klanjem na Cetinju. „Ja sam spreman za Cetinje. Drma mi se drma mi se na šubari cveće, ubićemo zaklaćemo ko sa nama neće. Svi na Cetinje, alo“, čuje se, izmedju ostalog, na snimku.

Kako prenosi portal CDM, navodno je reč je o Milošu Sekuliću, koji je prošle godine skinuo tablu sa zgrade Zavoda za zapošljavanje (ZZ), na kojoj se nalazila oznaka ZZ CG i grb države Crne Gore.

SPC nije zvanično saopštila kada će biti ustoličenje mitripoliota Joanikija. RTS je javila da će biti 4. septembra, a podgorička Pobjeda, 5. septembra, kao i da patrijah SPC Porfirije u Podgoricu dolazi dan ranije.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan uputio je pismo ambasadorima u Crnoj Gori u kojem je zatražio da apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dela crnogorske javnosti da ustoličenje mitropolita Joanikija ne bude održano na Cetinju, već u nekom drugom mestu u Crnoj Gori.

Ustoličenju se oštro protivi vlast na Cetinju koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska Crna Gora, ali i brojnji gradjani tog grada.

Brojne organizacije su najavile proteste od kojih se DPS zvanično ogradio. Savetnik predsednika Crne Gore i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović je, medjutim, pozvao na masovno okupljanje, ali i naveo da je to njegov lični stav. On je zbog te izjave saslušan u Tužilaštvu.

Cetinjski manastir je sedište Mitropolije, ali je istovremeno formalno pravno upisan kao vlasništvo opštine Cetinje u katastarskim evidencijama.

SO Cetinje će tim povodom održati sednicu 27. avgusta.

Sveštenstvu Mitropolije SPC nije dozvoljeno služenje liturgije na Lovćenu, služili sveštenici CPC

 Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da je njenom sveštenstvu danas onemogućeno da služi prazničnu liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima na Lovćenu.

„Liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg prvi put posle 20 godina služila je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), a na Lovćenu su prisutne jake policijske snage i sve protiče bez incidenata“, javio je portal Cetinjski list.

Pozivajući se na informacije dobijene od policije, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je navela da su se u tu crkvu sinoć zatvorile četiti osobe, koje nisu imale njeno ovlašćenje.

Mitropolija je izrazila žaljenje što policija nije blagovremeno reagovala i obezbedila nepovredivost imovine Mitropolije, kao i nesmetano vršenje verske službe monasima Cetinjskog manastira.

„Nemamo nikakve sumnje da se ovde radi o još jednom u nizu pokušaju podizanja tenzija pred svečani dogadjaj ustoličenja mitropolita Joanikija. Sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju“, navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Saveta Mitropolije „Crnogorske pravoslavne crkve“ Stevo Vučinić rekao je za Antenu M da je policija došla, verovatno po prijavi, ali da nije reagovala i da je dozvolila da sveštenici CPC udju u crkvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.