U trendu

MUP: Krivična prijava protiv Kneževića i Đurđića

PODGORICA – Crnogorska policija je protiv predsednika Atlas grupe Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića podnela krivičnu prijavu, zbog sumnje da su tu banku oštetili za više od 15,2 miliona evra.

Knežević, kojeg Crna Gora potražuje zbog finansijskih malverzacija, nalazi se u Londonu.

On je u proteklih nekoliko nedelja izneo niz optužbi na račun predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Policija je saopštila da su pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja juče, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podneli krivičnu prijavu protiv Đ.Đ. (38) iz Podgorice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i protiv D.K. (59) iz Podgorice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja“, saopštila je Uprava policije.

Đurđić je, kako se sumnja, krivično delo počinio kao glavni izvršni direktor „Atlas banka“, zloupotrebom položaja i prokoračenjem ovlašćenja u nameri da pribavi protivpravnu imovinsku korist za Kneževića, a na štetu imovine „Atlas banke“ AD Podgorica.

„Đ.Đ. je, sumnja se, na zahtev D.K, povezanog lica koje kontroliše banku kao većinski akcionar, suprotno Zakonu o bankama, procedurama banke, bez odluke Odbora direktora i bez obezbeđenja i provere boniteta nalogodavca, 20. maja 2015. godine izdao i potpisao Garanciju za plaćanje kojom „Atlas banka“ AD Podgorica garantuje da će kompaniji Kaspia Property Holdings Limited, ili bilo kom opunomoćeniku ili nominovanom zastupniku ove kompanije, platiti zahtevanu sumu, najviše do iznosa od 12.500.000 evra, sa rokom važenja do 01. avgusta 2015. godine“, saopštila je Uprava policije.

Knežević je tu garanciju, kako se sumnja, kao sredstvo obezbeđenja plaćanja predao preduzeću Kaspia Property Holdings Limited.

„Navedenu garanciju preduzeće Kaspia Property Holdings Limited je u redovnom postupku pokušala da naplati od Atlas banke AD Podgorica u čemu nije uspela, već je ta garancija 12 jula 2018. godine, nakon postupaka pred nadležnim sudovima, naplaćena sa pripadajućim kamatama i drugim troškovima u ukupnom iznosu od 15.205.504 evra na štetu Atlas banke AD Podgorica“, saopštila je Uprava policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar