U trendu

MUP potvrdio hapšenje 12 bivših čelnika Uljanik grupe zbog nezakonitosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je tokom dana na području Istre uhapšeno 12 bivših članova uprave Uljanik grupe iz Pule, kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci.

Prema navodima policije, oni se sumnjiče da su počinili više krivičnih dela zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju i jednog krivičnog dela subvencijske prevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci, kao i državnog budžeta čime su pričinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijarde kuna ( oko 161 milion evra) .

Kriminalističkim istraživanjem koje traje od septembra 2018. obuhvaćeno je medjusobno poslovanje trgovačkih društava koja posluju unutar Uljanik grupe iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci, kao i poslovanja društava iz navedene grupe preduzeća sa drugim poslovnim subjektima izvan grupe.

U saopštenju MUP se navodu da je u današnjoj akciji učestvovalo više od 100 policijskih službenika, a do 17 časova pretraženo je svih 15 radnih prostora, domova i drugih prostora. Posle ispitivanja svi uhapšeni će biti predati pritvorskom nadzorniku u Rijeci, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Hrvatski mediji prenose da su u akciji Uljanik privedeni bivši predsednik uprave Djani Rosanda,  njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, ali i predsednik Uprave riječkog 3. maja Maksimilijan Percan.

Medju uhapšenima su i Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta, kao i drugi direktori Uljanikovih društava.

Prema navodima medija, očekuje se da osumnjičeni posle noći u policijskom pritvoru budu ispitani u državnom tužilaštvu koje će odlučiti hoće li pokrenuti istragu i tražiti istražni zatvor.

Istovremeno sa policijskom akcijom, u Puli su jutros, šestog dana štrajka, na ulice izašli radnici Uljanika koji traže spas posrnulog brodogradilišta.

Vlada još nije donela odluku o tome hoće li brodogradilište pustiti u stečaj ili će se ići u novo restrukturisanje, što traže radnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.