U trendu

MVEP zahvalilo svim držvaama na pomoći HR

ZAGREB – Ministarstvo spojnih i evropskih poslova Hrvatske zahvalilo je državama EU i zemljama Jugoistočne Evrope, koje su toj zemlji pomogle nakon zemljotresa koji je pogodio centralnu Hrvatsku, uz poruku da „Hrvatska to neće zaboraviti“.

U saopštenju se navodi da MVEP od zemljotresa, koji se dogodio krajem decembra prošle godine, izveštava države i međunarodne organizacije o razornim učincima.

Navodi se da MVEP nastavlja sa koordinacijom prikupljanja pomoći i zahvaljuje svima na dosadašnjoj pomoći i ističe da je ta „nepredviđena situacija još jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji“.

To se, kažu, pokazalo već u prva 24 sata u kojima je nakon aktiviranja Mehanizma unije za civilnu zaštitu stigla nužna pomoć iz država članica.

Dosad je kopnenim, morskim i vazdušnim putem pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Portugala, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

MVEP naglašava kako su nakon potresa Hrvatskoj u financijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama brzo pomogle i zemlje jugoistoka Evrope – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Turska.

Navodi se da su Hrvatskoj pomogle države iz svih krajeva sveta poput Kanade, Kine, Ukrajine, Južne Koreje i SAD.

Mnoge druge zemlje takođe su iskazale spremnost da pomognu u opremi ili upućivanjem stručnjaka, što Hrvatska zasad ne može da prihvati, ali i njima iskazuje zahvalnost.

MVEP zahvaljuje i hrvatskim iseljenicima širom sveta koji su pokazali izuzetnu nesebičnost i kroz svoja udruženja, Hrvatske katoličke misije i župne zajednice, i ovom prilikom, kao i nebrojeno puta dosad, pokazali spremnost pomoći Domovini u teškim trenucima.

„Time je ponovno potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njene dijaspore“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je na pomoći zahvalilo i međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, firmama i udruženjima građana, kao i pojedincima, koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar