U trendu

Na granici BiH i Srbije pripadnici nove žandarmerije RS

Pripadnici nove jedinice, Žandarmerije Republike Srpske, patroliraju na granici BiH i Srbije, zajedno s pripadnicima Granične policije BiH, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) povukla je svoje specijalce iz graničnog područja.

Pripadnici Žandarmerije RS „uglavnom delujuju na području Zvornika, gde učestvuju u takozvanim mešovitim timovima sa Graničnom policijom BiH“, navodi se u tekstu.

„Direktor SIPE obavestio nas je da zbog manjka ljudstva pripadnici te Agencije dva meseca ne mogu biti angažovani na granici BiH kao ispomoć službenicima Granične policije BiH“, izjavio je za Žurnal savetnik direktora Granične policije BiH, Svevlad Hofman.

„Umesto pripadnika SIPA-e, angažovani su pripadnici MUP-a Republike Srpske“, rekao je Hofman.

„Interesantno, odluka direktora SIPE Perice Stanića, da povuče svoje specijalce sa granice, doneta je svega pet dana pre no što je (srpski član Predsedništva BiH) Milorad Dodik u Banjaluci postrojio pripadnike Žandarmerije Republike Srpske“, navodi se u tekstu.

Dodaje se da su pripadnici SIPE, dok su aistirali Državnoj graničnoj službi BiH, koristili su njena vozila i bila su navedena imena pripadnika SIPE koji su angažovani, ali „otkako se SIPA povukla, mešovite patrole koriste isključivo vozila MUP-a Republike Srpske, a identitet pripadnika Žandarmerije se ne navodi u dokumentima“, stoji u tekstu.

Vlada Republike Srpske prošle godine donela odluku da se svim policijskim snagama iz Federacije BiH zabrani pružanje asistencije Graničnoj policiji BiH na medjudržavnoj granici BiH i Srbije.

Tada su angažovani specijalci SIPE, koji su delovali zajedno sa službenicima Granične policije BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.