U trendu

Na granici Hrvatske i Slovenije relativno mirno

Stanje na graničnom prelazu između Hrvatske i Slovenije pred ponoć je bilo mirnije, a deo izbeglica koje žela da uđu u Sloveniju leže ili spavaju uz put, prenose hrvatski mediji.

Incident se dogodio kada je na graničnom prelazu Harmice kod Zaprešića slovenačka policija suzavcem odgovorila na pokušaj izbeglica da probiju policijski kordon i uđu u Sloveniju odakle žele da nastave put ka zemljama Zapadne Evrope. Desetak osoba zatražilo je lekarsku pomoć.

Po poslednjim informacijama, još traju pregovori o tome da li će Slovenija pustiti izbeglice koje su na ničijoj zemlji na hrvatsko-slovenačkoj granici, da uđu u Sloveniju.

Više stotina izbeglica zaustavljeno je večeras pri pokušaju prelaska slovenačke granice, na ničijoj zemlji duž hrvatsko-slovenačke granice. Ispred slovenačkog graničnog prelaza postavljen je kordon slovenačke policije koji ih sprečava da uđu u Sloveniju.

To su uglavnom izbeglice koje su na granični prelaz Harmica kod Zaprešića došle iz 20-tak kilometara udaljenog Zagreba i traže da preko Slovenije nastave put prema zapadnoevropskim zemljma. Očekuje se dolazak i novih izbeglica koje na sve način iz Zagreba pokušavaju da se prebace u Sloveniju i dalje prema zapadu Evrope što im je krajnji cilj.

Tamo su i aktivisti slovanačkih i hrvatskih nevladinih organizacije koji traže slobodan prolaz za izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.