U trendu

Nacionalistička retorika Milanovića koštala pobede

Lider SDP-a Zoran Milanović nije izbore izgubio od HDZ-a, već je nacionalističkom retorikom izgubio svoje birače, a desničare nije uspeo da privuče, smatra predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba Zoran Pusić.

Pusić je za B92 rekao da u budućnosti očekuje bolje odnose Hrvatske i Srbije jer, kako je ocenio, lider HDZ-a Andrej Plenković nije upotrebio „nikakvu agresivnu retoriku prema susedima“.

Dodao je i da je Milanovićeva najava da se ne kandiduje više za predsednika stranke korektan potez.

„Drago mi je da je Milanović to napravio, to je korektno. NIje problem, po meni kao biraču, u tome što je on izgubio izbore. On ih je izgubio, ne od suprotne strane od HDZ-a, nego je on s potcenjivanjem išao prema svojim biračima. Svojom retorikom nije mogao da privuče glasače desnice, a nacionalističkom retorikom je izgubio svoje birače“, rekao je Pusić.

Hrvatska se, kako je istakao, posle ovih izbora ponovo nalazi u istoj situaciji kao pre deset meseci.

„Velika gužva koja se dogodila i hrpa novca koja se potrošila je izgleda bila samo da se promeni jedan čovek u HDZ, a situacija je sada ista kao i pre devet, deset meseci. Ta situacija je mogla da se promeni, ali se to nije dogodilo“, rekao je Pusić.

Smatra da je lider HDZ-a po svojoj retorici bio veoma pristojan, ali kritikuje njegovu stranku zbog odnosa prema Tomislavu Karamarku.

„Plenković je po retorici bio veoma pristojan. On je u tom smislu bio osveženje, ali HDZ-ov slogan verodostojno nije na mestu jer oni to nisu bili – dali su podršku Karamarku, ali su se posle dve nedelje odrekli njega“, zaključio je Pusić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar