U trendu

NAJDEBLJI narod u EU

Kako prenosi Hina, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) saopštio je da je debljina jedna od najvećih javnozdravstvenih briga 21. veka, hronična bolest od koje na globalnom nivou pati 650 miliona odraslih osoba.

Hrvati najdeblji u EU

Hrvatska ima najveću stopu debljine među odraslim muškarcima u zemljama EU, a prekomerna telesna masa može se povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine u sledećih 30 godina, upozoreno je danas povodom Svetskog dana debljine, 4. marta.

Prema Evropskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomernu telesnu masu ili debljinu, upozorava HZJZ.

„Analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Hrvatskoj pokazuje da se u sledećih 30 godina prekomerna telesna masa može povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine, što Hrvatsku smešta u sam vrh zemalja OECD“, dodaje se.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se debljina od 80-ih godina prošlog veka u zemljama EU utrostručila,. a posebno zabrinjava da 75 posto obolelih od prekomerne telesne mase nije svesno svog problema, dok svaki peti ne preduzima nikakve mere za lečenje.

U Hrvatskoj već svaki treći osmogodišnjak ima problema s prekomernom telesnom masom, debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi i donosi dugoročne i ozbiljne posljedice po zdravlje dece, naveo je HZJZ povodom povodom Svetskog dana debljine, 4. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar