Najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj jačaju saradnju radi pobede na izborima 2022.

Najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj – Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP), najavile su danas da će pojačati saradnju s ciljem pobede na opštim izborima 2022. godine.

Predsednik SDS Mirko Šarović je rekao da je „u fokusu današnjeg sastanka bila politička situacija u RS i mogućnost promene vlasti za koju smo ocenili da je slaba i da je neophodna promena“.

„Stvaraćemo priliku za promenu skupštinske većine i Vlade Republike Srpske, odnosno promenu vlasti i pre 2022. godine“, rekao je Šarović.

On je dodao da će SDS i PDP tražiti partnere i medju drugim strankama, kao što je DNS, jer, kako je ocenio, ima dovoljno onih koje vide neophodnost za promenama u Republici Srpskoj.

Šarović je vlast na nivou zajedničkih institucija BiH ocenio kao najgoru ikada, najavivši da će aktivnosti SDS i PDP biti usmerene i za promenu vlasti na nivou BIH, ali da su prioritet promene u Republici Srpskoj.

Kao i Šarović, i predsednik PDP, Branislav Borenović, rekao je da su suštinske promene moguće, što se pokazalo na nedavnim lokalnim izborima u Banjaluci i Bijeljini.

Borenović je takodje ocenio da su izuzetno loši efekti rada Vlade Republike Srpske, ali i Saveta ministara BiH.

„Nastavlja se sveopšte zaduživanje, dok su zloupotreba javnih resursa, povećavanje privilegija vladajućoj eliti, nepotizam i javna korupcija i dalje sveprisutni. Svojim nečinjenjem, neefikasnošću i netransparentnim radom Vlada čini veliku štetu gradjanima Republike Srpske“, naglasio je Borenović.

„Potrebna nam je obnova i ekonomska i demografska, ali, pre svega, moralna obnova Republike Srpske“, rekao je Borenović i najavio „sveobuhvatan plan ekonomskog oporavka“ koji će pripremiti SDS i PDP.

Rekao je da su SDS i PDP dogovorili zajednički nastup na izborima 2022. godine i da će imati zajedničke kandidate za predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH.

„Posvećeni smo jednom cilju: da Republika Srpska bude mesto gde se dobro živi, da ima posla, pravde i dostojanstva za sve njene gradjane“, zaključio je Borenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.