Nakon godinu dana premisljanja, Mesić počasni građanin SA

SARAJEVO – Gotovo godinu i po dana od kada mu je dodeljena, nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić se predomislio i danas je primio nagradu Počasnog građanina Sarajeva.

Mesić je u februaru prošle godine odbio je primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva, a danas su mu je u sarajevskoj Većnici uručili gradonačelnik Abdulah Skaka, zamenik gradonačelnika Ivica Šarić i predsedavajući Gradskog veća Igor Gavrić.

„Meni je drago da sam danas ovde. Bilo je određenih nesporazuma, sećate se. Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita“, rekao je Mesić, preneo je sarajevski portal Klix.

Msić je, podseća se, prošle godine odbio nagradu jer su se gradske vlasti u Sarajevu predomislile, tačnije priznanje Počasnog građanina Sarajeva umesto Orhanu Pamuku, turskom književniku, u poslednji čas odlučile da dodele nekadašnjem hrvatskom predsedniku.

„Pre svega trebalo me obavestiti da sam uopšte predložen za Počasnog građanina, jer ni to nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drugačija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni građanin… Sve skupa to mi nije odgovaralo. Ja ostajem i dalje prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva“, rekao je Mesić prošle godine.

Mnogi su tada optužili gradske vlasti da su pod pritiskom turskog režima „oduzele“ nagradu svetski priznatom književniku jer nije pristalica Erdoganove vlasti.

Uprkos očekivanju da će se Mesić pojaviti u Sarajevu u aprilu prošle godine, do toga nije došlo. On je zahvalio, poručio da će uvek biti prijatelj glavnog grada BiH, ali da nagradu neće prihvatiti.

Ipak, 14 meseci posle, Mesić je u Većnici primio nagradu koju je prvobitno odbio jer je, kako je naveo, rešio sve nesporazume.

(Tanjug)

Napišite komentar