najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Napetosti i optužbe pred kraj pregovora o novoj vladi

Sve je više napetosti i međusobnih optužbi uoči završetka pregovora o formiranju nove vlasti u Hrvatskoj, a poslanik stranke Most od koje zavisi izbor mandatara Stipe Petrina optužio je predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović za pritisak na tu stranku, a Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) da je kupila pola poslanika te liste.
Najveće iznenađenje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, Most nezavisnih lista, suočava se s kritikama sve većeg broja svojih poslanika, ali i javnosti.

Stipe Petrina javno je prozvao predsednicu Hrvatske koja dolazi iz HDZ, za pritisak na Most, jer je tokom konsultacija o novoj vladi tražila da u četiri oka razgovara s liderom Mosta Božom Petrovom, iako su u delegaciji bili Petrina i još dva člana Mosta.

„Božo Petrov više nije isti čovek kao pre. Taj čovek svojim ponašenjem odaje manire čoveka koji nije slobodan, a posebno nakon sedam i po minuta razgovora u četiri oka s predsednicom države“, rekao je za portal ŠibenikIN Petrina od kojeg je Most tražio da se do četvrtka izjasni da li je s njima ili nije.

On je dodao da je HDZ već kupio 50 odsto svih izabranih poslanika Mosta i ocenio da će „lepa inicijativa kao što je bio Most, loše završiti“. Naglasio je da ga ne zanimaju ni HDZ ni SDP.

Uz Petrinu, Mostom su nezadovoljne i dve poslanice, Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin-Vuksanović koje su bliske bivšem uticajnom članu Mosta Dragi Prgometu. One se nisu pojavile u nedelju na sednici Nacionalnog veća, a, kao i Petrina, do četvrtka treba da se izjasne ostaju li uz Most.

Od osvojenih 19 mandata na izborima 8. novembra, Most trenutno može da računa na njih 15. Zbog tajnih pregovora s liderom Socijadelmokratske partije (SDP)i premijerom Zoranom Milanovićem iz Mosta je isključen jedan od najuticajnijih članova Drago Prgomet, koji je u međuvremenu osnovao stranku Hrid.

U javnosti se po objavljivanju rezultata izbora počelo spekulisati o mogućnosti da dođe do podela u Mostu oko podrške SDP ili HDZ, jer su se u toj stranci okupile nezavisne liste, načelnici opština i gradonačelnici različitih političkih profila – i sa desnice i sa levog centra.

Tako se nagađa da je Petrov bliži HDZ, a Prgomet SDP-ovoj koaliciji budući da je zbog neslaganja s liderom HDZ Tomislavom Karamarkom početkom godine napustio tu stranku. Od početka pregovora s vodećim strankama SDP i HDZ, Most ponavlja da se zalaže za zajedničku, reformsku vladu sa SDP i HDZ, što su iz tih stranaka odbili.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prošle sedmice obavila je prvi krug konsultacija, koji je potvrdio da nijedna politička stranke nije prikupila dovoljnu podršku za formiranje vlasti. Zato je novi krug zakazan za 7. decembra, ali je predsednica prvu sednicu osmog saziva Sabora zakazala za 3. decembra.

To je ocenjeno kao pritisak na pregovarački proces, a predsednik SDP ponudio je lideru Mosta da preuzme funkciju predsednika Sabora. Božo Petrov se, međutim, još nije jasno odredio prema tom predlogu.

U prvom krugu konsultacija, koalicija oko SDP koja je na izborima osvojila 56 mandata, kod predsednice je išla sa 66 potpisa podrške, jer im je jedan od tri poslanika srpske manjine uoči konsultacija neočekivano otkazao podršku.

Koalicija oko HDZ nije htela da otkrije koliko ima potpisa. Na izborima je ta koalicija osvojila 59 mandata. Za formiranje vlade potrebna je natpolovična podrška, odnosno 76 glasova poslanika.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike