U trendu

Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca, javlja portal Klix.ba.

Po drugi put Naser Oriću i Muhić su oslobođeni optužbi za ubistvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine. Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svjedok O-1 koji je promenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine.

Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom delu, rekavši da je zaštićeni svedok mijenjao iskaze u bitnim delovima svaki put kada je saslušan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono veće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine.

Pre izricanja presude stotine građana se okupilo ispred Suda BiH, kako bi Oriću i Muhiću iskazali podršku u ovom procesu, a presuda je ispred Suda BiH dočekana povicima “Alahu ekber”, javlja novinar Srpskainfo.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. godine na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)