U trendu

Nastavljaju se pregovori o formiranje hrvatske vlade

Vodeće koalicije okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas nastavljaju pregovore s Mostom nezavisnih lista, bez čije podrške niko ne može da formira vladu.

Najpre će u 10.00 časova biti održan sastanak Nacionalnog veća Mosta na kojem će biti analizirani odgovori SDP-ove leve koalicije Hrvatska rasta i HDZ-ove desne Domoljubne koalicije na njihove predloge reformi, ali i dogovoren nastup na prvoj sednici Sabora u četvrtak.

Zatim će se predstavnici Mosta sastati s delegacijom SDP, u kojoj bi prvi put trebalo da bude lider stranke i premijer Zoran Milanović, a zatim i s HDZ.

Dan uoči prve sednice novog saziva Sabora vlada neizvesnost, jer nijedna politička opcija i dalje nema podršku 76 poslanika za formiranje vlasti, pa se ne zna hoće li uopšte biti konstituisan parlament. Sednica Sabora, inače, biće održana prvi put bez znanja o tome ko ima većinu.

HDZ je najavio da će za predsednika predložiti Željka Reinera, a SDP je to mesto ponudio lideru Mosta Boži Petrovu, uz napomenu da će predložiti svog privremenog predsednika, ako Petrov ne želi da prihvati tu funkciju.

Sednicom će predsedavati dosadašnji predsednik Sabora Josip Leko (SDP), a spekuliše se da će SDP upravo Leku predložiti za predsednika Sabora budući da su iz Mosta poručili da nisu zainteresovani za pozicije, već za reforme.

Portparol Mosta Nikola Grmoja ponovio je u izjavi novinarima da Most i dalje insistira na zajedničkoj reformskoj Vladi u kojoj će biti i HDZ i SDP, a ako oni na to ne pristanu u Mostu su spremni i na nove izbore.

Iz Mosta su takođe istakli da su njima za predsednika Sabora prihvatljivi i Reiner i Leko, ali pod uslovom da jednog od njih podrže i SDP i HDZ.

Lideri HDZ i SDP još su ranije odbacili mogućnost zajedičke vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar