U trendu

NATO nema ništa protiv vojnih vežbi Srbije sa Rusijom

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler (Rose Gottemoeller) izjavila je danas u Podgorici da NATO nema ništa protiv zajedničkih vojnih vežbi Srbije i Rusije i da je Srbija slobodna i suverena da izabere bezbednosne aranžmane koji joj odgovaraju.

Gotemeler je time odgovorila na pitanje novinara da li je koincidencija što se u isto vreme u Srbiji održava vojna vežba s Rusijom i Belorusijom, a u Crnoj Gori vežba NATO i partnerskih zemalja.

„Svaka zemlja ima pravo da bira svoj bezbednosni put i aranžman. To je suvereno pravo svake države, tako i Srbija ima sasvim suvereno pravo da odluči da li će da organizuje zajedničku vojnu vežbu s Ruskom Federacijom. Što se NATO tiče, takva odluka i vežba su sasvim i redu“, kazala je Gotemeler posle ceremonije završetka vežbe NATO u Podgorici.

„Ovo nije situacija u kojoj moramo da poravnavamo nekakve račune. Srbija je slobodna i suverena da izabere bezbednsone aranžmane koji je joj odgovaraju“, dodala je.

Gotemeler je rekla da joj je, s druge strane, drago što je Srbija odlučila da prisustvuje i vežbi sa NATO u Crnoj Gori i što je imala svoje predstavnike na njoj .

U medjunarodnoj terenskoj vežbi upravljanja posledicama vanrednih situacija u Crnoj Gori učestvovale su 32 zemlje, države članice NATO-a i partnerske zemlje medju kojima je i Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.