U trendu

NATO režira obračun u Makedoniji?

Kada ne može da zadrži poredak koji mu odgovara, NATO namerno izazove krizu i onda pokušava njom da upravlja, što mu je jedna od specijalnosti. Čak i da potekne krv ulicama Makedonije, to bi za NATO bilo sasvim u redu i prihvatljivo. A sada mu se i žuri da novu administraciju SAD stavi pred svršen čin.

Ni dva i po meseca posle održavanja parlamentarnih izbora, situacija u Makedoniji nije ništa jasnija. O posledicama svega što se dešava, po mišljenju predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića, tek će biti reči narednih dana jer, kaže on za Sputnjik, očekuje se politički obračun unutar Makedonije.

Za političkog analitičara Centra za strateške alternative, direktan poziv NATO-a predsedniku Makedonije da mandat za sastav vlade poveri opozicionom lideru potpomognutom Albancima, znak je nervoze vojne alijanse koja bi što pre da se formira antimakedonska vlast u Makedoniji. Upravo Albanci su garant interesa „onog globalističkog Vašingtona“ koji pokušava da novu američku administraciju dovede pred svršen čin gde god može, smatra Pavić.

Igranka se, dakle, nastavlja, a u igri ima svega. Unutarpolitičkih odnosa, albanskog faktora, odnosa u regionu, uloge NATO-a u zaštiti sopstvenih i EU interesa. Zato i nema prognoza o ishodu. Lider u prethodnom sazivu vladajuće VMRO–DPMNE Nikola Gruevski, koji nije uspeo ponovo da formira vladu sa najvećom albanskom partijom DUI, ponudio je da podrži manjinsku vladu SDSM ukoliko lider te stranke Zoran Zaev odustane od takozvane „tiranske platforme“. Reč je o dogovoru predstavnika albanskih partija u Makedoniji sa premijerom Albanije Edijem Ramom koji podrazumeva, između ostalog, i da albanski jezik bude zvanični jezik u Makedoniji. Gruevski smatra da je to samo prvi korak u seriji poteza koji bi doveli do podele Makedonije po „etničkim linijama, kroz kantone ili federalne jedinice“.

Na pitanje Sputnjika kako komentarišu zahtev NATO-a, što je prilično neuobičajeno za jednu vojnu alijansu, pri čemu Makedonija i nije njena članica, Stoilković i Pavić se slažu da je reč o grubom mešanju u unutrašnje stvari jedne države. To, kako kaže Stoilković, samo pokazuje ko proizvodi krizu u Makedoniji. NATO se odavno pokazao kao „veoma pristrasan i veoma nekorektan i nekonstruktivan igrač u regionu“. To je zato što, dodaje on, pod pokroviteljstvom NATO-a treba da se napravi nova makedonska vlada i u makedonskom Sobranju usvoji rezolucija o Srbima kao genocidnom narodu.

On je ukazao da bi usvajanje rezolucije izazvalo ne samo štetu po Srbe u Makedoniji, nego još veću štetu po sveukupne odnose između Srbije i Makedonije. U tom slučaju Srbija bi, objasnio je on, morala da povuče adekvatne poteze prema Makedoniji. „Nova makedonska vlast će sve više ličiti na ustašku hrvatsku vlast, što će ugroziti mir i stabilnost u regionu“, kaže Stoilković.

Na pitanje da li bi mogla da funkcioniše manjinska vlada koju je Gruevski predložio Zaevu, Stoilković kaže da u ovom trenutku ne može da funkcioniše nikakva vlada koja je, pre svega, antimakedonska, a potom i protiv regionalne saradnje i stabilnosti. „Ponuda Gruevskog jeste vezana za poslednji pokušaj da se sačuva mir i stabilnost u Makedoniji, ali pošto opoziciona partija realizuje, pre svega tuđe interese, oni tu pruženu ruku neće prihvatiti“, smatra poslanik iz redova srpske partije u starom sazivu Sobranja.

„Očekivanja su da sledi politički obračun unutar Makedonije na svim nivoima političkog organizovanja pre nego da Zaev prihvati ponudu Gruevskog“, ističe Stoilković.

„Otvoreno, grubo mešanje govori o tome da im se žuri i da pokušavaju da odrade što više poslova, da novu administraciju u Americi stave pred svršen čin gde god je to moguće. I u Ukrajini, Makedoniji, Crnoj Gori… Mi vidimo ovde ceo taj globalistički projekat koji se poslednjih 25 godina trudi da održi stvari na svome kursu. Ali nesigurni su posle Trampove pobede a u Americi i ’bregzita‘ i, ajde da kažemo, gube živce javno, što su sebi manje dozvoljavali u nekom proteklom periodu“, ističe Pavić za Sputnjik.

Na pitanje da li mešanje može biti mač sa dve oštrice i da se stanje u Makedoniji izrodi u potpuno nekontrolisanu situaciju, Pavić kaže da može, ali dodaje da je upravljanje krizama jedna od specijalnosti NATO-a.

U toj široj slici gledanja na stvari u Makedoniji, on ukazuje i na to zbog čega ju je, sa gledišta NATO-a, važno destabilizovati. Podseća da se opet oživljava mogućnost izgradnje gasovoda „Južni tok“, da je aktuelno povezivanje brzom prugom Soluna i Budimpešte, što je još jedan projekat Kine koja je geopolitčki rival NATO-u. „Nestabilna Makedonija onemogućava oba ta projekta“, kaže Pavić. Na opasku da se i EU u to uključila, s obzirom na to da je njen poverenik za proširenje Johanes Han takođe pozvao Ivanova da Zaevu dâ mandat, Pavić konstatuje da se „EU i dalje ponaša kao privezak onog globalističkog Vašingtona i sa NATO-om radi ruku pod ruku“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar