U trendu

NATO šalje pomoć Crnoj Gori u gašenju požara (video)

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera, saopšteno je podgoričkim Dnevnim novinama iz Alijanse.

Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti juče uputile zahtev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u toj zemlji.

„To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRČ). Zahtev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje poseduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći“, rekao je u izjavi za Dnevne novine NATO zvaničnik.

Objašnjava i da je EADRČ glavni civilni mehanizam NATO-a u evroatlantskom području.

Centar je u pripravnosti da odgovori na vanredne situacije u evroatlantskoj regiji i funkcioniše kao koordinacioni centar za sve zahteve i nudi pomoć tokom cele godine, 24 časa na dan, pri čemu dodaje da se zahtev za međunarodnu pomoć aktivira u roku od dva sata od prijema.

Crna Gora je od ovog tela zatražila međunarodnu pomoć nakon poplava u decembru 2010. i teških snežnih padavina u februaru 2012. godine, a u oba slučaja međunarodna zajednica je pozitivno odgovorila na hitne potrebe Crne Gore i NATO članice i partneri su pružili pomoć u naturi i finansijskim sredstvima.

Centar je osnovan u sedištu NATO-a u junu 1998. godine kao sredstvo za planiranje u vanrednim situacijama i kao jedan od dva osnovna elementa politike Evroatlantskog partnerskog savjeta EAPC u oblasti olakšanja međunarodnih katastrofa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.