U trendu

Navodni pripadnici sekte moraju da napuste Crnu Goru

Grupa od 60 stranih državljana, navodno članova japanske sekte Aum šinrikjo moraju danas da napuste Crnu Goru, jer nisu imali prijavljeni boravak, prenela je podgorička štampa.

Grupa od 55 ruskih i pet japanskih državljana uhapšena je u petak. Veći deo njih je boravio u hotelu „Perjanik“ kod Danilovgrada. Oni su posle saslušanja pušteni na slobodu, ali je utvrdjeno da nemaju prijavljen boravak, zbog čega im je, po pisanju medija, dat nalog da zemlju napuste najkasnije do danas.

Nadležni državni organi se povodom hapšenja veće grupe stranih državljana do sada nisu oglašavali. 

Reporter Bete je u nedelju popodne bio u danilovgradskom hotelu, ali je on bio zatvoren i u njemu nije bilo nikoga. Na vratima hotela je pisalo da je zakupljen od 14. do 29. marta.

Komšije, sa kojima je reporter Bete razgovarao, kažu da nisu ništa primetili pre petka ujutro kada su se desila hapšenja. Oni su uznemireni i pitaju se koja je svrha boravka tako velike grupe stranih državljana u Crnoj Gori. 

Kako danas prenose mediji, nadležni državni organi utvrdili su da saslušana grupa stranih državljana nema boravišnu dozvolu. Pozivajući se na policijske izvore, mediji pišu da je reč o pripadnicima japanske sekte Aum šinrikjo, odgovorne za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine. 

Policija i tužilaštvo se do danas nisu oglašavali ovim povodom, ali po saznanjnima medija, koji se pozivaju na ova dva državna organa, niko od privedenih stranih državljana nije učestvovao u terorističkom napadu u Japanu. 

Rusi i Japanci su uhapšeni po nalogu specijalnog tužilaštva, posle saznanja da najveći deo grupe boravi u hotelu kod Danilovgrada koji je bio zakupljen na petnaest dana i zatvoren za druge goste.

Navodni članovi sekte su tražili od zaposlenih u hotelu da ugase video nadzor. 

Posle saslušanja u Tužilaštvu, utvrdjeno je da nisu prijavili boravak i naloženo im je da do 28. marta napuste Crnu Goru.

Od grupe, navodnih pripadnika japanske sekte, oduzeti su tehnički uredjaji koji će biti dati na veštačenje, kazali su „Vijestima“ izvori iz istrage.

„Utvrdićemo sa kim su i o čemu komunicirali. Podaci će biti razmenjeni sa partnerskim službama iz sveta, kako bi i grupa koja je boravila u Crnoj Gori mogla biti stalno pod nadzorom“, kazao je sagovornik podgoričkog lista.Svi navodni članovi sekte zatečeni u danilovgradskom hotelu imali su vidljive povrede po vratu i po nogama, a policijski inspektori pretpostavljaju da je reč o obrednom povredjivanju.

Prema navodima medija neki od njih su već napustili Crnu Goru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.