U trendu

Ne prestaje: Veliki požar kod Tivta se rasplamsao, ugroženi turisti! (foto)

Veliki šumski požar zahvatio je u popodnevnim satima borovu šumu i makiju na prostoru između kompleksa Plavi horizont i terena FK Krtoli, u tivatskoj opštini, javlja RTCG.

Stanovnici turističkog kompleksa „Luštica Bej“ su iz bezbednosnih razloga evakuisani iz naselja.

Požar je ogromnih razmera i još nije stavljen pod kontrolu, izjavio je komandir opštinske Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić.

Vatrogasci su, kako je kazao, uspeli da odbrane turističko naselje Luštica bej i naselje Radovići, i to bez pomoći avijacije kojoj vetar ne dozvoljava da dejstvuje.

Gepostet von Podgoricki vremeplov am Montag, 3. Juli 2017

Zbog pojačanja i skretanja vetra ka moru, odnosno naselju Luštica Bej, napravljena je veštačka brana ili put kako bi se spričilo prebacivanje i približavanje vatre naselju.

Na tom delu trenutno je skoncentrisan i najveći broj vozila, a vatrogasci ulažu velike napore da spreče širenje vatre ka naselju.

Vatra koja je izbila oko 14.45 sati guta šumu i nisko rastinje u neposrednoj blizini kompleksa Plavi horizont, plamen seže i do nekoliko desetina metara visine, a dim i vatra vide se i iz Tivta.

Na teren je izašlo kompletno ljudstvo sa tehnikom DVD „Krtoli“ i Službe zaštite i spašavanja Tivat kojima rukovodi Zoran Barbihc, prenosi lokalni radio.

Priključili su im se pripadnici Vatrogasne jedinice iz Kotora i Herceg Novog, Bato Bogetić sa Luštice sa cisternom vode, braca Magud sa cisternama, kao i meštani Krtola.

Prema rečima predsednika DVD „Krtoli“, Stefana Kostića vatrogasci su uspeli da odbrane od požara prve kuće u blizini kapele u Radovićima, ali požar je trenutno gotovo nemoguće obuzdati.

„Vatra je zahvatila borove i makiju, a vetar je nosi prema kamenitoj površini uzvišenja iznad Pržne. Činimo sve što možemo. Glavno je da smo obezbedili područje oko prvih kuća u blizini kapele. Njima se požar bio opasno primakao“, rekao je Kostić.

U pomoć je pozvana i protivpožarna avijacija Direktorata za vanredne situacije MUP- Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.