U trendu

Ne pristajemo na prilagodjavanje SSP-a i odluku o popisu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da vlasti tog entiteta BiH odbacuju prilagodjavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji se, pre svega, odnosi na uspostavljanje takozvane tradicionalne trgovine s Hrvatskom.

Dodik je rekao da RS neće prihvatiti prilagodjavanje SSP-a sve dok se Bosni i Hercegovini ne ponude recipročni uslovi koje Hrvatska uživa na tržištu BiH ili dok se BiH ne omogući da privredu prilagodi tim uslovima.

Predsednik RS je posle sastanka sa šefom delegacije EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom i nemačkim ambasadorom u BiH Kristijanom Helbahom naglasio da bi RS takvim sporazumom godišnje gubila 150 miliona konvertibilnih maraka (više od 75 miliona evra).

Prema njegovim rečima, bošnjački i hrvatski političari su pristali na prilagodjavanje SSP-a, jer znaju da bi liberalizacijom tržišta RS najviše izgubila.

Kada je u pitanju popis stanovništva, Dodik je kazao da je za RS sporna jednostrana odluka direktora Agencije za statistiku BiH velimira Jukića, prema kojoj se rezidentnim (stalnim) stanovnicima BiH smatra i oko 190.000 državljana BiH koji žive u inostranstvu, a u vreme popisa 2013. bili su u svojim predratnim prebivalištima.

Ukoliko Jukić, koji je kadar HDZ BiH, ne povuče tu odluku, rekao je Dodik, Republika Srpska bi mogla organizovati svoj vlastiti popis.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, koji se danas u Banjaluci sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, ocenio je da će na sednici državnog Predsedništva u ponedeljak biti rešeno pitanje o adaptaciji SSP-a.

Čović je istakao da on „nema ništa“ u vezi sa Jukićevom odlukom o metodologiji za obradu podataka rezultata popisa, dodavši da oko tog pitanja treba da bude postignut kompromis svih strana.

Hrvatski član Predsedništva BiH je kazao da Ivanić neće biti preglasan u Predsedništvu BiH i da, dok je on u tom organu, to neće biti sistem rada.

U Bratislavi će 13. jula biti odžan sastanak ministara spoljnih poslova EU, na kojem bi trebalo da se razmatra i aplikacija BiH za članstvo u EU, ali je malo verovatno da će ta zemlja dobiti upitnik, jer nije ispunila nijedan od uslova koju je pred nju postvaljen.

Ti uslovi odnose se na provodjenje reformske agende, upostavljanje mehabizma koordinacije, objavljivanje rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine i adaptaciju SSP-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.