U trendu

Nema smene odgovornih zbog napada na Vučića u Potočarima

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije na današnjoj sednici podržao zahtev za smenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH Mirsada Vilića.

Predlog za smenu Vilića nije dobio potrebnu većunu, jer je troje članova Nezavisnog odbora bilo za njegovu smenu, troje je bilo protiv, dok se dvoje članova uzdržalo od glasanja.

Inicijativu za smenu Vilića pokrenuo je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice 11. jula prošle godine.

Zamenik predsedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija rekao je novinarima da će odluka Nezavisnog odbora biti upućena ministru Mektiću, koji je i zatražio smenu Vilića.

On je kazao da je Nezavisni odbor od Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH dobio pismeni odgovor da je zbog napada na Vučića u Potočarima protiv tri policijska službenika bila pokrenuta interna istraga, ali da je utvrdjeno da ne postoji odgovornost i da su postupili po pravilima.

Mektić je rekao da ima informacije da Tužilaštvo BiH vodi istragu o napadu na Vučića i da bi taj slučaj uskoro mogao da dobije epilog.

Kada je u pitanju zahtev lista Dnevni avaz da se preispita odgovornost pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipe) za upad u redakciju tog lista s dugim cevima, Obralija je rekao da je utvrdjeno da pripadnici Sipe nisu postupili mimo protokola i da nisu ugrozili nezavisnost medija niti uticali na uredjivačku politiku.

Pripadnici Sipe su 25. januara pretresli prostorije Dnevnog avaza u Sarajevu po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, u okviru akcije „Lutka dva“.

U toj akciji uhapšen je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.