U trendu

Nezavisne: Softić ne može biti agent BiH

Sakib Softić ne može biti agent koji predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, jer BiH nije na listi na kojoj mora biti da bi imala agenta, pišu „Nezavisne novine“.

Ovaj list navodi da zahtev za reviziju presude može podneti samo ovlašćeni organ u BiH, a ne bilo koji pojedinac, pa makar bio i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor „Nezavisnih novina“ upućen u procedure Suda u Hagu pojasnio je da zemlja da bi mogla imati agenta koji je zastupa mora biti na listi u kolumni „nerešeni predmeti“, koja je dostupna na internet stranici ove institucije.

„Uvidom u pomenutu stranicu vidljivo je da BiH nije na navedenoj listi, čime ne može imati ovlašcenog agenta u Medunarodnom sudu pravde u Hagu. Jasno je da ovlašćenje mora dati Predsedništvo BiH, kao najviši organ zadužen za vodenje spoljne politike“, pišu „Nezavisne novine“.

Bošnjacki član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovic najavio je juče da ce sledeće nedelje biti podnet zahtev za reviziju presude protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

O navodima da Sakib Softić nema mandat agenta i da on ne može pokrenuti proces revizije u ime BiH, Izetbegović je rekao da je Predsedništvo BiH svojom odlukom od 4. oktobra prošle godine ovlastilo Softića i da će oni koji tvrde drugačije morati to dokazati pravnim argumentima.

„Softić je intenzivno radio godinu dana s timom i pravnim stručnjacima. Aplikaciju za reviziju sačinili su vrhunski pravni savetnici kojim bi se sve države ponosile“, rekao je Izetbegović.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude istice 26. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar