U trendu

Ni deci ne praštaju: Novo maltretiranje đaka koji se sećaju NATO zločina

Nakon što su dan pred godišnjicu NATO bombardovanja ispred škole organizovali još jedan performans u znak sećanja na nevine žrtve, đaci Gimnazije u Danilovgradu dobili su naređenje da u školu dovedu roditelje, kako bi u njihovom prisustvu napisali izjavu o tom događaju.

Maturanti su se oglasili saopštenjem u kojem skreću pažnju delu javnosti koja je zbog dezinformacija u pojedinim crnogorskim medijima stekla pogrešnu sliku o njima i načinu na koji su obilježili godišnjicu nemilog događaja.

https://web.facebook.com/pedja.dragic.9/posts/948805691962758

Naime, na jednom od portala đaci su predstavljeni kao „banda“ koja ne poštuje obrazovni sistem i školu. Oni traže odgovor na pitanje da li se to „nepoštovanje“ ogleda u krajnje mirnom i disciplinovanom pomenu nedužnim žrtvama koje su pale od 24. marta do 11. juna 1999. godine?

„Da li smo nekulturni zato što smo se sjetili svih tih nevinih ljudi i da li bi bili kulturni da smo o svemu tome ćutali? Ne vidimo ništa loše u svemu tome, u želji i volji mladih da na kulturan način obilježe i podsjete na sve ono što je te godine izgubljeno. Kada se već priča o našem nepoštovanju prema sistemu, imamo li mi pravo da pričamo o poštovanju koje je taj isti sistem iskazao prema svim žrtvama i njihovim porodicama?“, stoji u saopštenju maturanata.

Poziv na davanje pismene izjave roditelji vide kao pritisak i kažu da to nije prvi put da se gest njihove dece procenjuje kao loš.

U strahu od odmazde, jer se plaše da deca neće maturirati na vreme, želeli su da ostanu anonimni, a za Sputnjik kažu da su poziv za dolazak u školu dobili od razrednog starešine, po nalogu direktorke Gimnazije Nataše Latković.

„Rečeno nam je da djeca moraju da napišu zašto su to uradila i ko stoji iza svega, odnosno organizacije skupa. Tu nikakvog remećenja školskog reda nije bilo, djeca nijesu bila u zgradi škole. Nisu bili bučni, samo su se pojavili sa transparentom koji su svi videli i simbolično su bacali papirne aviončiće. Sve je trajalo svega nekoliko minuta i bilo je vrlo kulturno. Kao roditelj ne vidim nijedan razlog da pišu izjavu“, kaže otac jednog maturanta.

On dodaje da ga sin nije obavestio o dešavanju ispred škole, a i da jeste sigurno bi mu dao dozvolu za učešće u performansu.

„Onima koji su nas zasipali bombama ne možemo aplaudirati. Djeca niti su izgovorila, niti su na transparentima napisala nešto pogrdno, samo ’Generacija ’99‘, tada je bilo bombardovanje, a oni su uglavnom rođeni te godine. To je simbolika, da se ne zaboravi. I ne treba da se zaboravi“, kaže revoltirani otac.

Obeležavanje godišnjice NATO agresije na Crnu Goru i Srbiju u ovoj gimnaziji prvi put je organizovano 2016. godine, kada su maturanti, ali i mlađi učenici sa školskog razglasa pustili zvuk sirena za uzbunu i bacali avione od papira na kojima je bila ispisana poruka „Da se ne zaboravi!“. Sa razglasa se zatim čula pesma „Riblje čorbe“ — „Decu ti neću oprostiti“.

Nedugo zatim direktorka Gimnazije Slavica Pavićević poslata je u penziju odlukom ministra prosvete Crne Gore Predraga Boškovića, jer nije htela da kazni đake.

Nova generacija maturanata tokom svečanosti povodom Dana škole u holu je razvila transparent sa natpisom „Sveti Petre, kaljaju ti lice, škola tvoja nema ćirilice“, u znak protesta zbog izbacivanja ćirilice iz obrazovnog sistema.

Performans održan prošle nedelje snimala je policija. Roditelji sumnjaju da bi i ovaj „slučaj“ mogao da ima ozbiljan epilog, te da je zbog toga nova direktorka škole odlučila da ga preduhitri.

Sputnjik od direktorke Gimnazije Nataše Latković nije dobio odgovore na pitanja zašto su roditelji pozvani u školu, o kakvoj izjavi je reč, da li je vezana za činjenicu da je policija snimala skup, da li su deca prekršila školska pravila i da li će biti kažnjena.

Takođe, nismo dobili odgovor na pitanje da li je zbog skupa ispred škole bilo reakcija iz Ministarstva prosvete Crne Gore.

Maturanti poručuju da iza njih ne stoje političke partije ili nevladine organizacije, da su akciju organizovali iz rodoljublja i želje da se sačuva uspomena na one koji su nevini pali od agresorske ruke.

„Nadamo se da će se broj nas koji vodimo računa o prošlosti i koji gledamo put svjetlije i iskrenije budućnosti uvećati, da će se omladina osloboditi političkih lanaca i da je neće biti sramota da izrazi svoje mišljenje“, poručuju maturanti Gimnazije „Petar Prvi Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada.

(Sputnjik)

3 komentara
  1. Lazar

    Da je MILU ili Filipu neko poginuo iz familije i tada bi doveli NATO-ubice samo da bi sebe spasili od kriminalnih radnji koje su činjeli u dosadašnjim njihovom vođenju C.Gore,koja je veš davno ušla u sistem jednopartiskog lično pljačkaške familije.Sad su im djeca koja izražavljaju žaljenje za poginulim od Nato zlikovaca ,kojeg su ti istog Mila vodili avionima do Brisela ,da bi sarađivao sa njima a protiv svojih građana.E sad su im ta djeca BANDA a ovih 19 država koje su nas sramno i protiv međunarodnom pravu bombardovali i ubijali našu djecu,sada su im oni dobrotvori spasioci C:Gore,a sijali smrt i bacali „humane“(uranijum) bezbolne bombe na nas,te se lagano ali polako umire,i ne smije se izaći da se da počast i obeljezi taj zločinački poduhvat.No svoju djecu koja pokušavaju da opomenu vlast,šta su napravili od CGore,zbog toga ih nazivaju BANDOM.E pa viđite pamet naših političara,koji su zbog svojih ličnih interesa prodali CG,sramnim odlukama koju istorija nikada neće oprostit!

  2. Miša

    Deco nema veze da li ste Srbi ili crnogorci,ali svaka vam cast na ovome sto ste ucinili.neka politicari nauce nesto od vas.

  3. B

    Tipicne udbaske metode. Od „ko stoji iza njih“, preko dovodjenja roditelja u skolu i pretnji porodicama do naziva „banda“ koji su UDB, OZNA, KOS i slicne sluzbe koristile za sve i svakog ko se ne slaze s njima. Sve sam to licno iskusio, jer mi je deda osudjen kao „narodni neprijatelj“ i 6 godina je proveo u zatvoru. Junacki rezim u Crnoj Gori, nema sta!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike