U trendu

Ni nova rezolucija nije prihvatljiva

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ni novi tekst rezolucije Velike Britanije o Srebrenici nije prihvatljiv, jer ta rezolucija predstavlja „udar na stabilnost i pomirenje u BiH i stvara samo nove podele“.

On je rekao da RS ne spori masovno i veliko stradanje Bošnjaka u Srebrenici, ali da je to pitanje ispolitizovano do mere da su sami zločini prekriveni raspravama o tome ko je za, a ko je protiv rezolucije.

Dodik je ocenio da se komemoracija u Srebrenici „nepotrebno politizuje“, navodeći da je Srebrenica „integralni deo RS“, kao i da je vlast u RS spremna Srebrenici da pomogne kao i svakoj drugoj lokalnoj zajednici u to entitetu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je pripremljen četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici, javila je Radio-televizija Srbije.

Prema izvorima RTS-a, najnovija verzija još je bliža ruskom tekstu rezolucije. U prethodnoj, trećoj verziji rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, osuđuje se genocid, ali se i priznaje da je u tom mestu i okolini, kao i u celoj BiH, bilo nevinih žrtava na svim stranama.

O rezoluciji o Srebrenici Savet bezbednosti UN treba da se izjasni 7. jula, uoči obeležavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.