U trendu

Ni Srbija ni Hrvatska nisu ispunile obaveze prema žrtvama

Ni Srbija, ni Hrvatska nisu ispunile svoje obaveze prema žrtvama proterivanja iz Hrvatske, saopštile su danas članice Kuće ljudskih prava povodom 20. godišnjice vojne operacije „Oluja“.

„Sa žaljenjem konstatujemo da i nakon 20 godina od proterivanja preko 200.000 etničkih Srba iz Hrvatske, ni Srbija ni Hrvatska nisu ispunile svoje obaveze prema žrtvama koje ove dve države već 20 godina zapostavljaju i iznova ponižavaju. Smatramo da ova godišnjica treba da služi kao podsetnik da su za njeno obeležavanje neophodni konkretni postupci država kojima bi se žrtvama pružilo potrebno priznanje, obeštećenje i omogućena prilika za dostojan život“, navodi se u saopštenju.

Članice Kuće – Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku podsetile su da Hrvatska još uvek nije omogućila sistemski i održivi povratak Srba, a da je određenim zakonima onemogućila žrtve da potražuju naknadu štete.

U saopštenju se navodi da i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije restriktivno tumači Zakona o pravima civilnih invalida rata i da žrtvama iz Hrvatske uskraćuje „ne samo pravo na novčanu pomoć koje po ovom Zakonu imaju, već im je uskratilo osnovno ljudsko dostojanstvo i pravo da u očima zakona budu prepoznati kao žrtve“.

„Posle 20 godina ignorisanja i ponižavanja, naš stav prema žrtvama više ne sme biti simboličan i stati u Dan žalosti i zastajanje sa radom na jedan minut, zbog čega članice Kuće ljudskih prava poziva Vladu, ali i Skupštinu Republike Srbije da se položaju žrtava u našem društvu posvete i na adekvatan način odgovore potrebama ove marginalizovane grupe“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u akciji „Oluja“ 1995. godine, prema podacima relevantnih međunarodnih organizacija, iz Hrvatske je proterano više od 200.000 etničkih Srba i ubijeno preko 600 civila, da je nakon akcije u Hrvatskoj u pojedinačnim incidentima ubijeno preko 400 etničkih Srba i da se još uvek traga za telima 400 nestalih osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.