U trendu

Nikolić i Pahor o ekonomskoj saradnji i odnosima u regionu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Sarajevu s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom o unapredjenju bilateralnih odnosa dve zemlje, posebno na ekonomskom planu.

Tokom sastanka detaljno je razmatrana i aktuelna situacija u regionu, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Pahor je istakao da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i dodao da je spremna da pomogne prilikom uskladjivanja zakonske regulative i propisa tokom procesa pridruživanja, navodi se u saopštenju.

Nikolić je naveo je da je saradnja dve zemlje izuzetno dobra i podvukao da je Slovenija važan spoljnotrgovinski partner Srbije.

Spoljnotrgovinska razmena dve države premašila je milijardu evra godišnje, napomenuo je Nikolić, i dodao da bi dve zemlje trebalo zajedinički da nastupaju na trećim tržištima i da realizuju zajedničke projekte u različitim oblastima.

U okviru Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, u Sarajevu se danas održava predsednički panel „Dogovor za novo doba“, u kojem će učestvovati regionalni lideri, učesnici procesa Brdo-Brioni.

Za popodne je u okviru Samita 100 najavljen sastanak učesnika procesa Brdo-Brioni.

Nikoliću je ovo prva poseta Sarajevu otkako je izabran za predsednika Srbije.

Dolazak su potvrdili hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Slovenije Boris Pahor, albanski predsednik Budžar Nišani i predsednik Kosova Hašim Tači.

Kao počasni gost, prisustvuje predsednik Italije Serdjo Matarela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.