Nimec za DW: Kompromis na Balkanu ima loše značenje

Američki diplomata Metju Nimec, koji je posredovao u sporu Severne Makedonije i Grčke oko imena, ocenio je da na Balkanu reč kompromis ima loše značenje.

„Reč kompromis u SAD je dobra reč. Posvadjamo se. Odemo u drugu sobu. Diskutujemo o tome i izadjemo sa rešenjem. Postigli smo kompromis. I svi kažu to je odlično. Na Balkanu je, medjutim, kompromis loša reč. Niko nije pobedio“, rekao je Nimec u danas objavljenom intervjuu za Dojče vele.

On je rekao da se nada da će se, i pored toga što postoje protivljenja i u Severnoj Makedoniji i u Grčkoj, „gledati napred a ne unazad“.

„Privremeni naziv UN ‘Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija’ – to nije bilo ime zemlje. To je bio privremeni naziv dok se čekalo ime… Zemlja je tim nazivom bila zakočena”, rekao je Nimic.

Na pitanje da li je spor završen, on je rekao da „niko ne može sa sigurnošću da govori o budućnosti“.

„Ne verujem da će se istorija zaustaviti. Stvari se nastavljaju. Svadje koje imaju duboke korene menjaju svoju prirodu, ali ne nestaju. Jer, istorija ovog regiona, makedonskog regiona, ako pogledate na vreme Aleksandra Velikog, Rimskog carstva, Otomanskog carstva, Balkanskih ratova i onda sve što se dogodilo u Prvom i Drugom svetskom ratu, u grčkom gradjanskom ratu i Titove težnje, te komunistički period do raspada Jugoslavije, dobićete dugu istoriju u kojoj je ovaj region bio centralna tačka. I sada smo postigli i rezoluciju o imenu. Ali, u obe zemlje narod smatra da se dalo previše zbog toga što je postignut kompromis“, rekao je američki diplomata.

(Beta)

Napišite komentar