Nimic: Intenzivni i ohrabrujući razgovori Dimitrova i Kocijasa

Medijator u sporu Makedonije i Grčke oko imena Metju Nimic ocenio je da su današnji pregovori šefova diplomatija dve zemlje u Beču bili intenzivni i ohrabrujući.
„Intenzivni razgovori, ohabrujući. Dve strane su veoma posvećene postizanju rešenja. Pregovori će se produžiti narednih nedelja“, rekao je Nimic u kratkoj izjavi nakon sastanka sa šefovima diplomatija Makedonije i Grčke, Nikolom Dimitrovim i Nikosom Kocijasom.

Ministri Dimitrov i Kocijas, nakon sastanka u kancelariji UN u Beču koji je trajao više od tri sata, nisu davali izjave medijima.

Učestali susreti šefova diplomatija Grčke i Makedonije, koji su se više puta sreli od početka godine, nastaviće se u maju na dva medjunarodna skupa koja se održavaju u Grčkoj.

Makedonski premijer Zoran Zaev je pre pregovora rekao da očekuje mogućnost za iskorak u rešavanju spora, dok je portparol grčke vlade Dimitros Canakopulos rekao da je Atina u pregovorima napravila ustupke i da je vreme da Skoplje napravi neophodne korake za postizanje dogovora.

Prema rečima Canakopulosa, Grčka ima dva jasna uslova: prvi je složeno ime, a drugi da ime bude za opštu upotrebu, za šta je preduslov modifikacija ustava severnog suseda.

Makedonija preferira „dvojno ime“, odnosno složeno ime za medjunarodnu upotrebu i zadržavanje ustavnog imena za unutrašnju upotrebu, a Vlada u Skoplju smatra da nema potrebe za promenom Ustava, već ističe da je medjunarodni sporazum garancija eventualnog sporazuma.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike