Nimic: Rešenje spora Grčke i Makedonije na vidiku

Posrednik UN u pregovorima Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko naziva Makedonije, Metju Nimic izjavio je danas da je „na vidiku rešenje“ tog spora koji traje gotovo tri decenije, tokom kojih je to nekoliko puta najavljivano.

„Optimista sam, imam veliku nadu da se ovaj proces kreće u pozitivnom pravcu“, rekao je Nimic u Njujorku posle razgovra s pregovaračima Makedonije – Vaskom Naumovskim, i Grčke – Adamantiosom Vasilakisom.

Kako prenose makedonski mediji, Nimic je rekao da je je predstavio „set sugestija i predloga“ i da očekuje da ih predstavnici dve susedne zemlje prenesu svojim vladama.

„Predstavio sam set sugestija za rešavanje spora. Neralno je očekivati rešenje koje ne bi sadržalo termin ‘Makedonija’ „, rekao je Nimic posle kratkog, jednočasovnog sastanka.

On pretpostalvja da bi u naredne dve sedmice mogao da poseti glavne gradove Makedonije i Grčke da bi čuo mišljenja njihovih rukovodstava i kako da se nastavi dalje, ali, dodao je, to zavisi od ministara spoljnih poslova.

Sedamdesetosmogodišnji veteran američke diplomatije i posrednik UN je istakao da na predlog koji je izneo pregovoaračima, gleda kao na „dobar set ideja s paketom kompromisa“ i da bi „obe strane trebalo da se osećaju udobno sa zajednički prihvatljivim rešenjem“.

„Moje ideje kao celina su nove zato što imamo novu kombinaciju ideja. O ovom pitanju se razgovara 25 godina i nije baš očekivano da se izadje sa novim predlogom. Mnogo ljudi je svih ovih godina razmišljalo o ovom pitanju. Zato je jako teško izneti nešto novo, ali mislim da je situacija sada drugačija“, rekao Nimic.

Spor koji Skoplje ima s Atinom na pravo korišćenja naziva „Makedonija“, kao i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.